Як Україна відсвяткувала День Незалежності

Як Україна відсвяткувала День Незалежності

Фото, відео
Укрінформ
Українці у п'ятницю, 24 серпня, святкують 27-й День Незалежності.

Бренд SEREBROVA представив до Дня Незалежності колекцію з елементами української народної творчості — петриківського розпису.

Показ колекції  Весна/Літо 2019 INNER відбувся у центрі Києва просто неба, подивитися показ мод зміг кожен бажаючий. Перед гостями виступив український колектив "Анна-Марія".

Бренд SEREBROVA представив нову колекцію до Дня Незалежності / Фото: Тарасов Володимир, Укрінформ

* * *

Дніпропетровщина відзначила День Незалежності України масштабним фестивалем «Вільне небо». Подивитися на неймовірні кульбіти літаків, трюки парашутистів, шоу повітряних зміїв та прапор-рекордсмен приїхали майже 45 тисяч людей.

«Вже склалася гарна традиція – відзначати День Незалежності України великим фестом із символічною назвою – «Вільне небо». Його проводимо третій рік поспіль на летовищі у Майському. Святкуємо день свободи, патріотизму та єдності цікаво та весело. У 2018-му підготували ще більше розваг. Для гостей – фігури вищого пілотажу, трюки від парашутистів, фудкорти, дитячі зони, виступи українських гуртів», - зазначив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Валентин Резніченко.

Авіашоу під Дніпром зібрало 45 тисяч глядачів на День Незалежності / Фото: adm.dp.gov.ua

* * *

У традиційній масовій акції "Вишиванковий ланцюг", яку щороку проводять на Потьомкінських сходах патріотично налаштовані одесити й гості міста з нагоди Дня Незалежності України, цього року взяли участь рівно 1900 учасників свята.

Символічну участь в акції взяли цього року 24 воїни-захисники України, які зараз одужують від поранень у військовому госпіталі і яким сьогодні подарував сорочки-вишиванки у палатах голова Одеської облдержадміністрації Максим Степанов.

В Одесі пройшов флешмоб у вишиванках / Фото: Ляшонок Ніна, Укрінформ

* * *

У Львові на честь Дня Незалежності під час акції "Творимо живий прапор України" понад півтори тисячі дітей сформували "живий" синьо-жовтий стяг із повітряних кульок у географічних контурах України.

До урочистостей долучились півтисячі хористів, які виконали композицію, що прозвучала 27 років тому — на початку української державності, коли до Верховної Ради внесли національний прапор.

Після того відбулось наймасовіше виконання танцю "Галицький вітальний", участь у якому взяли більше сотні танцювальних пар.

У Львові півтори тисячі дітей сформували із синьо-жовтих кульок “живий” прапор/Фото: Львівська ОДА

* * *

На знак вшанування Дня Незалежності України мерія Оттави підняла український прапор. Столиця Канади дотримується традиції підіймати 24 серпня прапор України вже кілька років поспіль. Окрім цього, 18 травня у День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу над будівлею піднімають стяг із тамгою.

* * *

У Дніпрі провели акцію "Біжимо у вишиванках у Дніпрі", присвячену 27 річниці Незалежності України. Участь у забігу взяли близько 500 осіб. Це і початківці, й професійні спортсмени різного віку. Наймолодшому учаснику – 2,5 роки. Також до забігу долучилися діти з обмеженими можливостями.

У Дніпрі на День Незалежності відбувся масовий забіг у вишиванках / Фото: dniprorada.gov.ua

* * *

Легіонери української футбольної прем’єр-ліги (УПЛ) привітали нашу країну з Днем Незалежності. Вони прочитали по кілька слів твору Ліни Костенко українською мовою.

Участь у проекті взяли головний тренер «Шахтаря» Паулу Фонсека, тренер «Арсенал-Київ» Фабріціо Раванеллі, футболісти «Динамо» Томаш Кендзьора, Йосип Піварич і Беньямін Вербич, Максим Тейшейра з «Олімпіка», Сілас і Луїс Філіпе з «Зорі», а також президент УПЛ Томас Грімм.

* * *

Ужгород традиційно першим серед міст України почав святкувати День Незалежності. П'ятий рік поспіль Ужгород зустрічає день народження держави світанковою "Молитвою за Україну". Цього року патріотична акція, ініційована Заслуженим академічним Закарпатським народним хором, відбулася на площі Поштовій. До спільної молитви, яку читали десятьма мовами світу, долучилися кілька сотень містян, зокрема, і діти, керівники Закарпаття, Ужгорода, священнослужителі різних конфесій. Окрім того, у виконанні хору прозвучала патріотична поезія Володимира Сосюри, Василя Симоненка та закарпатських авторів.

Акція "Молитва за Україну" в Ужгороді / Фото: Гудак Сергій, Укрінформ

* * *

Туристи розгорнули банер Українського національного інформаційного агентства "Укрінформ" на найвищій горі країни — Говерлі. Так українці привітали найстарішу агенцію країни зі сторіччям, а Україну — із Днем Незалежності.

"Наша група — це звичайні люди з усієї країни, які приїхали відпочивати на Закарпаття. Перебуваючи на найбільшій вершині Карпат в ці дні, коли країна святкує День народження, ми розгорнули там прапор України, Мукачева та найстарішого агентства Укрінформ, якому в 2018 році виповнюється 100 років”, - повідомив директор Мукачівського турінфоцентру Максим Адаменко.

Разом із тим, туристи розгорнули на вершині плакат на підтримку політичного в'язня Кремля Романа Сущенка, журналіста Укрінформу, якого два роки незаконно утримують в Російській Федерації за сфабрикованою справою.

До Дня Незалежності на Говерлі розгорнули банер Укрінформу / Фото Максима Адаменка

* * *

Капелани військових частин вперше взяли участь у військовому параді до Дня Незалежності України 24 серпня.

“Марш нової армії” у Києві прийняв Президент, Верховний головнокомандувач Петро Порошенко. Серед почесних гостей параду - радник Президента США з питань національної безпеки Джон Болтон, керівний склад та представники оборонних відомств Австрії, Азербайджану, Великої Британії, Грузії, Данії, Швеції, Естонії, Латвії, Литви, Канади, Молдови, Польщі, Румунії, Словакії, Чехії, ФРН, Чорногорії.

Другий рік поспіль на військовому параді у День Незалежності - прапори Української Народної Республіки. І вперше за останні дев'ять років - військова авіація, яка завершила парад. Над Хрещатиком пролетіли винищувачі, штурмовики, транспортні літаки та вертольоти.

Тисячі киян та гостей столиці мали змогу побачити новітні зразки української військової техніки, а дехто - і сфотографуватися на бойових машинах, коли вони проїжджали вулицями Києва.

Оплески на параді викликав парадний розрахунок жінок-військових.

Парад до Дня Незалежності України / Фото: Тарасов Володимир, Укрінформ

* * *

Близько тисячі харків'ян взяли участь в урочистостях з нагоди Дня Незалежності на площі Конституції у центрі Харкова.

"День Незалежності – найважливіше свято для будь-якої країни. І кожен українець є частинкою незалежності нашої країни, кожен розбудовує її становлення та міцність. Сьогодні ми разом із харків’янами відзначаємо День Незалежності в Харкові, святкові заходи також проходитимуть у кожному куточку області. Ми доводимо, що Україна єдина, незалежна та самостійна, і 24 серпня – свято для кожного, в кого Україна в серці, в думках і мріях", - зазначила голова Харківської ОДА Юлія Світлична.

Харківщина святкує День Незалежності / Фото: Мадієвський В'ячеслав, Укрінформ

* * *

Президент Петро Порошенко вручив орден «Золота Зірка» з присвоєнням звання Герой України офіцерам Олегу Довгому посмертно та Володимиру Сосніну.

Церемонія вручення нагород відбулася на військовому параді “Марш нової армії”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зазначили у прес-службі Глави держави, почесне звання військові отримали за особисту мужність, героїзм і самопожертву, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі.

* * *

У Києві відбувся військовий парад з нагоди 27-ї річниці Незалежності України, який приймав Президент Петро Порошенко.

Хрещатиком крокували парадні розрахунки усіх родів військ Збройних сил України, підрозділи Національної гвардії, МВС, ДСНС, ветерани Антитерористичної операції, прапороносні групи та парадні розрахунки країн-членів НАТО. Уперше участь у параді взяли жінки-військовослужбовці.

Родзинкою параду стала демонстрація зразків новітньої військової техніки українського виробництва, а також участь військової авіації. Вперше цьогоріч військовослужбовці парадних розрахунків використовували військове вітання "Слава Україні!" та "Героям слава!" замість привітань радянського зразка.

Парад до Дня Незалежності України / Фото: Тарасов Володимир, Укрінформ

* * *

На військовому параді “Марш нової армії” у Києві вшанували пам'ять загиблих захисників України від агресії російсько-окупаційних військ на Донбасі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Повік не забудемо і не пробачимо ніколи!" - наголосив Президент Петро Порошенко, оголошуючи хвилину мовчання.

* * *

Президент Петро Порошенко разом з дружиною і дітьми вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні.

"У День 27-ї річниці Незалежності України Президент Петро Порошенко разом з дружиною Мариною Порошенко та дітьми вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції Гідності", - повідомляє прес-служба глави держави.

Глава держави разом з родиною встановили лампадки до пам'ятного Хреста на місці загибелі українців, які відстоювали свободу, демократію та європейське майбутнє рідної країни.

* * *

У Софійському соборі в Києві пройшов молебень за Україну.

Участь у молебні взяв Президент Петро Порошенко із сім’єю та предстоятелі різних церков.

* * *

Керівники держави вітають українців.

“Свобода, Воля і Незалежність ніколи не давалися Україні легко. І хоча сьогодні за право бути незалежними ми платимо високу ціну, захищаючи нашу Батьківщину від агресора, ми – згуртована незламна нація, незалежна європейська держава, єдина неподільна Україна, про яку століттями мріяли покоління українців-борців за свободу нашої країни”, - підкреслив Президент Петро Порошенко у Facebook.

“Сьогодні ми відзначаємо 27 річницю незалежності. Пишаюся своєю країною. Зі святом тебе, рідна Україно!”, - зазначив глава уряду Володимир Гройсман у відеопривітанні.

“Моя Україна — молода, перспективна, талановита, щира і гостинна, технологічна, сильна і сучасна, непокірна, вольова і незламна, затишна і людяна, щаслива і усміхнена, розумна і освічена, спортивна, нездоланна, мальовнича, чарівна і чиста, натхненна і героїчна, непереможна, незалежна”, - йдеться у привітанн з Днем Незалежності Голови Верховної Ради Андрія Парубія.

* * *

День Незалежності України відзначається щороку 24 серпня на честь ухвалення Верховною Радою УРСР у 1991 році Акта проголошення незалежності України - політико-правового документа, який засвідчував новий статус Української держави.

До своєї незалежності Україна йшла довгим шляхом. Історія формування української держави має тисячолітню традицію. Її початком є існування Антської держави, державного об'єднання полян Русі, згодом об'єднання Руської держави з центром у Києві. З розпадом Київської держави традиції державності перейшли до Галицько-Волинського князівства. Далі було Литовсько-Руське велике князівство, у складі якого Київська і Волинська землі користувалися значною автономією. У XVII столітті на території сучасної України починає формуватися Козацька держава. Понад сто років козаки боролися за незалежність України, але досягти її їм так і не вдалося.

У XVIII столітті український народ втратив свою державність та опинився у межах двох імперій - Російської та Австрійської на наступних двісті років.

У XIX - на початку XX століття зароджується і розвивається український національний рух, який привів до Української революції 1917-1921 pоків та відродженням української державності. Формується Центральна Рада, яка своїм ІІІ Універсалом проголошує про створення Української Народної Республіки, а IV Універсалом оголошує незалежність УНР. У 1919 році Акт Злуки засвідчив соборність українських земель. Однак УНР як держава проіснувала недовго. Український народ втратив шанс мати власну державу до кінця ХХ століття.

Читайте також: Що думають про українську Незалежність її ровесники?

Після серпневого путчу у Москві, виходячи з тієї небезпеки, яка нависла над Україною та продовжуючи тисячолітню традицію державотворення, 24 серпня 1991 року позачергова сесія Верховної Ради республіки проголосила незалежність України та створення самостійної держави - України. Це означало, що Українська держава має свою неподільну й недоторканну територію, на якій діють виключно Конституція і закони України. Вона сама здійснює захист і охорону своєї державності, гарантує всім своїм громадянам права і свободи, виключно сама розпоряджається своїми природними багатствами, самостійно веде свою економіку, має свою валютно-фінансову систему і грошову одиницю, сама проводить міжнародну політику і встановлює рівноправні відносини з сусідами, сама розвиває науку, освіту, культуру. Наприкінці 1991 року Україна з усіх формальних точок зору перетворилася на незалежну державу, яку в цьому статусі в досить короткий термін визнало світове співтовариство. Повну державну незалежність Україна здобула після проведення загальнонаціонального референдуму 1 грудня 1991 року, коли за її незалежність висловилися 90,32% громадян. Схваливши на всеукраїнському референдумі Акт проголошення незалежності України, народ надав цьому документові реальної сили та започаткував новий етап розвитку історії нашої держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-