Майже мільйон

Майже мільйон "стволів": поліція порахувала зброю на руках українців

Укрінформ
За даними Національної поліції, українці мають на руках понад 800 тисяч одиниць вогнепальної зброї. За підрахунками асоціації власників зброї, "стволів" у громадян України може бути значно більше.

Про це DW поінформувала Національна поліція України у відповідь на запит. 

"За даними Департаменту превентивної діяльності Національної поліції, станом на 31 липня 2018 року у власності громадян України перебували 892 854 одиниці вогнепальної зброї. У даній статистиці йдеться про зареєстровану мисливську нарізну та гладкоствольну зброю", - зазначається у повідомленні.

Голова "Української асоціації власників зброї" (УАВЗ) Георгій Учайкін роз'яснив, що під гладкоствольною мисливською зброєю поліція має на увазі класичні мисливські рушниці, переважно двоствольні - так звані "двустволки", та помпові рушниці. Під нарізною зброєю маються на увазі, наприклад, цивільні версії автомата Калашникова та снайперських гвинтівок, нарізні мисливські карабіни.

За українським законодавством, кожен громадянин України, якому вже виповнилося 18 років, за умови отримання спеціальних дозволів і дотримання процедур може придбати довгоствольну мисливську зброю, користуватися якою дозволено лише на полюванні дичини.

Для порівняння, наприкінці 2016 року на обліку відомств поліції знаходилося понад 920 тисяч одиниць вогнепальної зброї. Загалом, за даними поліції, від 2013 року кількість одиниць мисливської нарізної та гладкоствольної зброї на руках українців коливалася в межах приблизно від 800 до 900 тисяч. З 2016 року спостерігається тенденція до зменшення.

За підрахунками "Української асоціації власників зброї", щонайменше 1,5 мільйона українців мають на руках 2,5 одиниць однієї лишень зареєстрованої зброї, тобто зброї, яка хоча б один раз пройшла процедуру реєстрації та постановки на облік у МВС. Процедуру перереєстрації зброї кожен її власник має проходити що три роки.

Читайте також: Поліція завела справу через бійку із стріляниною біля ринку в Києві

Загалом, за даними американської аналітичної компанії Small Arms Survey, у 2017 році на руках у населення в Україні сумарно перебували близько 4,4 мільйона одиниць легальної та нелегальної зброї.

На думку Георгія Учайкіна, проблема з ситуацією навколо обліку зброї в Україні полягає в тому, що українські законодавці відмовляються ухвалити закон, який би регулював обіг зброї в країні. Запропонований асоціацією законопроект 1135-1 "Про цивільну зброю і боєприпаси" в Україні ще з 2014 року лежить без розгляду в комітетах Верховної Ради

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-