За 3,5 роки кількість суддів в Україні зменшилася на третину - голова ВККС

За 3,5 роки кількість суддів в Україні зменшилася на третину - голова ВККС

Укрінформ
За останні три с половиною роки кількість суддів в Україні зменшилася на 3,2 тисячі. Зокрема після запровадження первинного кваліфікаційного оцінювання та електронного декларування за власним бажанням звільнилися понад 1,5 тисячі суддів.

Про це в ефірі програми «Нині вже» на Громадському повідомив голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Сергій Козьяков.

За його словами, коли розпочав роботу новий склад ВККС — три з половиною роки тому — в Україні працювали близько 9 тисяч суддів, а зараз їх кількість зменшилася до 5,8 тисячі.

«Тому що в нас вимоги були людей і політиків, щоби провести реформу серйозну із двох складових — це очищення і оновлення. На жаль, очищення відбувається набагато швидше, ніж оновлення», — зазначив Козьяков.

Він розповів, що в 2016 році спільно з Національним антикорупційним бюро ВККС розпочало процедуру первинного кваліфікаційного оцінювання.

Читайте також: ВККС заперечує “вкиди” про вплив на добір кандидатів до Громадської ради

«В прямому ефірі фактично задавали багато неприємних питань про статки і так далі. Всього 350 суддів оцінили ми спочатку, а в наступні чотири місяці звільнилися за власним бажанням понад 1,5 тисячі суддів», — розповів голова ВККС.

Також Козьяков нагадав, що тоді з’явилися електронні декларації, «з яких можна було багато про що дізнатися».

Як повідомлялося, Яремчанський суд припинив розгляд справ через відсутність суддів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-