ВККС заперечує “вкиди” про вплив на добір кандидатів до Громадської ради

ВККС заперечує “вкиди” про вплив на добір кандидатів до Громадської ради

Укрінформ
У ВККСУ не бачать жодного впливу на визначення кандидатів до Громадської ради міжнародних експертів, яка співпрацюватиме з комісією у процесі добору на посади Вищого антикорупційного суду.

Про це заявив голова ВККС Сергій Козьяков під час експертної дискусії «Початок конкурсу до Вищого антикорупційного суду» у вівторок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Жодного впливу на вибір 12 кандидатів ми не бачимо. Я це хочу підкреслити. На жаль, уже з'явилися маніпулятивні інформаційні «вкиди», в тому числі персонально на мене, що я роблю все, аби зробити так, щоб були вибрані найслабші кандидати», - заявив Козьяков.

Він нагадав, що ВККС уже відправила до міжнародних організацій, перелік яких надало Міністерство закордонних справ, запрошення надати кандидатури до ГРМЕ.

«Хочу нагадати, що вони мають нам надати не менше ніж 12 кандидатів для того, щоб ми обрали 6», - сказав Козьяков.

При цьому він наголосив, що ВККС висловила два побажання, звертаючись до міжнародних організацій: надати найпрофесійніших кандидатів і надати ВККС уже скоординований між ними список пропонованих осіб.

Як уточнив заступник голови ВККС Станіслав Щотка, закон написаний так, що ГРМЕ зможе моніторити кандидатів до Вищого антикорупційного суду не лише з точки зору доброчесності, а й з точки зору професійних навичок.

«Ми вважаємо, що буде справедливо, якщо документи, які ми отримаємо від кандидатів, їх 12, може бути і більше, думаю, будемо оприлюднювати. Всі зацікавлені громадяни України, які живуть в Україні, подивилися і зробили власні висновки», - наголосив Козьяков.

Читайте також: ВККС почала надавати рекомендації щодо переведення суддів до новостворених судів

Водночас Щотка підкреслив, що «рішення про призначення цих членів громадської міжнародної ради приймається на засіданні ВККС, яке є відкрите».

«Тому ми не збираємося нічого втаємничувати, кандидати будуть, про них буде відомо, буде коротко виписане їх «житіє», - запевнив заступник голови ВККС.

Як повідомлялося, 7 червня 2018 року парламент ухвалив закон «Про Вищий антикорупційний суд», а 21 червня - закон «Про утворення Вищого антикорупційного суду».

Згідно з ухваленим законодавством, з метою сприяння ВККС у встановленні відповідності кандидатів на посади суддів Вищого антикорупційного суду критеріям професійної етики, доброчесності тощо утворюється Громадська рада міжнародних експертів у складі 6 осіб, які призначаються ВККС на підставі пропозицій міжнародних організацій, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції відповідно до міжнародних договорів.

2 серпня ВККС оголосила конкурс на 39 посад Вищого антикорупційного суду.

Документи для участі у конкурсі будуть прийматися з 8 серпня до 14 вересня 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-