Соціологи дізналися, чи підтримують українці газові переговори з РФ

Соціологи дізналися, чи підтримують українці газові переговори з РФ

Опитування
Укрінформ
40% відзначили, що Україна повинна продовжувати купувати газ за реверсною схемою у європейських партнерів, стільки ж - за те, щоб розпочати прямі переговори з Росією про нові ціни на газ, майже 20% - не визначилися.

Про це йдеться в оприлюднених соціологічною групою "Рейтинг" "Оцінках окремих аспектів енергетичної сфери в Україні. Липень 2018", які є в розпорядженні Укрінформу.

Згідно з результатами дослідження соціологів, яке проводилося 6-14 липня 2018 року, 45% опитаних вважають, що за останні 4 роки Україна стала більш енергетично незалежною від Росії, 18% - мають протилежне бачення, ще чверть вважає, що нічого не змінилося, 13% не змогли відповісти. При цьому серед тих, хто оцінює Україну як повністю енергетично залежну, третина вважає, що Україна посилила свою незалежність від Росії в енергетиці.

Майже чверть опитаних вважає, що Україна стала більш енергетично незалежною від іноземних держав за останні 4 роки, 30% - мають протилежну думку, третина опитаних вважають, що ситуація за цей час не змінилася. 13% - не визначилися. На залежність від інших країн в енергетиці більше вказують жителі Сходу. Чим вище оцінюють енергетичну незалежність України загалом, тим більше схильні вважати, що останнім часом країна посилила свою енергетичну незалежність від інших держав. 

40% відзначили, що Україна повинна продовжувати купувати газ за реверсною схемою у європейських партнерів, стільки ж - за те, щоб розпочати прямі переговори з Росією про нові ціни на газ, майже 20% - не визначилися. За переговори з Росією з газового питання більше виступають жителі Сходу і Півдня.

Читайте також: Відокремлення оператора ГТС: у Нафтогазі розповіли про дорожню карту

80% українців підтримують рішення суду проти російської компанії «Газпром» щодо неправомірності схеми «бери і плати», в результаті рішення якого Україна зможе отримати 2,6 мільярди доларів компенсації та надалі закуповувати газ у будь-кого на свій розсуд, 11% - не підтримують, 9% - не визначилися. Відносно більшу підтримку такому рішенню висловлюють жителі Центрального і Західного регіонів, а також ті, хто оцінює Україну як більш незалежну в енергетиці від Росії.

Як повідомлялося, аудиторія дослідження - населення України від 18 років і старші. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність - 1200 респондентів. Особисте формалізоване інтерв'ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження - не більше 2,8%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-