Історик назвав розкопки у Грушовичах “скандальною ситуацією”

Історик назвав розкопки у Грушовичах “скандальною ситуацією”

Укрінформ
Археологічні розкопки на кладовищі у Грушовичах біля Перемишля лише упродовж одного дня є “скандальною ситуацією”.

Дослідження було проведено поспіхом і недосконало, а висновки з дослідження зроблено під заздалегідь визначену тезу, що на місці колишнього пам'ятника немає останків вояків УПА, наголосив в інтерв'ю Укрінформу польський історик українського походження Євген Місило, який спеціалізується на українсько-польській історії першої половини XX століття й неодноразово брав участь у такого роду розкопках. 

Я вважаю, що проведення досліджень у Грушовичах, що мають велике значення для нинішніх і майбутніх відносин між Україною і Польщею, упродовж лише одного дня є скандальною ситуацією”,- заявив історик.

Він зауважив, що хоча офіційно вони тривали три дні, два з них було витрачено на розбиття фундаменту під пам'ятником й очищення місця під ним.

Історик вказав на численні, з його точки зору, порушення при проведенні цих розкопок. Зокрема, йдеться про те, що на місці розкопок не було прокурора, що є вимогою для проведення пошукових робіт, де виявлено людські останки, а також те, що згодом останки не було передано для подальших досліджень до судово-медичної лабораторії з метою ідентифікації і встановлення причини смерті. 

За його словами, з 31-го виявленого в цьому місці скелету, як позначено у протоколі, досліджено лише 16, а решту 15 не вивчено, тому що вони розташовувалися на межі ведення розкопок.

“Це курйозна ситуація: археологи ІНП бачать кості, черепи у 15-ти могилах, але вони їх не торкаються, вони вже їх не цікавлять! У цій ситуації ми не знаємо, чи серед тих 15-ти скелетів не було останків вояків УПА”,- підкреслив Місило. 

За його словами, у такій ситуації українська сторона може мати сумніви, а з боку польської чітко видно, що “абсолютно не було готовності вивчити це питання”.

“Для мене це не лише непрофесійний підхід до дослідження і не лише свідоме обмеження місця пошуків, аби не знайти доказів того, що там дійсно поховано вояків УПА. Це порушення елементарних принципів, які є необхідними у такого роду дослідженнях у кожній цивілізованій країні”,- наголосив Місило. 

Читайте також: Погляди на історичну правду в Україні і Польщі дуже відрізняються - польське МЗС

Історик також має сумніви щодо висновків медичного обстеження виявлених останків. На його думку, розтрощений череп і рівна дірка у ньому поблизу потилиці навряд чи є ознакою смерті в результаті ДТП, а скоріше розтрощенням в результаті побиття і дострілювання особи з вогнепальної зброї. 

Як повідомлялося, українсько-польські історичні відносини загострилися у квітні 2017 року, коли польські націоналісти за підтримки місцевої влади знищили на кладовищі в селі Грушовичі поблизу Перемишля пам'ятник воякам УПА. Відразу після цього Київ заблокував проведення поляками ексгумацій в Україні, наполягаючи на відбудові знищених вандалами за останні роки на півдні Польщі українських місць пам'яті. Польська сторона наполягає на розблокуванні можливості ведення пошуково-ексгумаційних робіт в Україні, а українська — на необхідності відбудови зруйнованих місць пам'яті. Польська сторона зобов'язалася відбудувати надмогильний пам'ятник у Грушовичах у випадку підтвердження, що в цьому місці є останки вояків УПА. За результатами досліджень у Грушовичах, в ІНП Польщі не підтвердили, що під пам’ятником є поховання представників українського підпілля. 

Повністю інтерв'ю Євгена Місила читайте на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-