Погляди на історичну правду в Україні і Польщі дуже відрізняються - польське МЗС

Погляди на історичну правду в Україні і Польщі дуже відрізняються - польське МЗС

Укрінформ
Погляди на історичну правду у Варшаві та Києві сильно відрізняються. Сторони у діалозі застрягли на етапі розгляду питання щодо заборони на проведення ексгумацій польських жертв в Україні.

Про це заявив заступник глави МЗС Польщі Бартош Ціхоцький, інформує Wpolityce.pl

“У діалозі з українською стороною ми застрягли на питанні адміністративної заборони на ведення пошуку та ексгумації. Ця заборона показує наскільки відрізняються наші погляди на історичну правду”, - підкреслив Ціхоцький.

За його словами, можливість підготовки якоїсь спільної історичної декларації між Україною та Польщею на сьогодні “навіть не стоїть на горизонті”.

Водночас, заступник глави МЗС Польщі висловив сподівання, що польсько-ізраїльська історична декларація, яку прийняли напередодні уряди обох країн і яка завершила суперечку між сторонами щодо закону про ІНП (Інститут національної пам'яті), “конструктивно вплине на польсько-українські відносини”.

Як інформувалося, польський парламент проголосував, а президент Анджей Дуда напередодні підписав зміни до закону про ІНП Польщі. Ухваленими змінами передбачається скасування положення щодо кримінального переслідування осіб, у тому числі й іноземців, за "публічне і всупереч фактам" звинувачення Польщі і польського народу в злочинах нацистів у роки Другої світової війни. Ця поправка, прийнята в січні цього року, викликала різку негативну реакцію в Ізраїлі та США.

Читайте також: США привітали рішення Польщі виправити закон про ІНП

Водночас у законі про ІНП залишилася так звана “українська” поправка, яка передбачає згадку про “злочини українських націоналістів і членів українських формацій, які були колаборантами німецького третього рейху”, а також визначення, чим є “злочини українських націоналістів”.

Українсько-польські історичні відносини загострилися у квітні 2017 року, коли польські націоналісти за підтримки місцевої влади знищили на кладовищі в селі Грушовичі поблизу Перемишля пам'ятник воякам УПА. Відразу після цього Київ заблокував проведення поляками ексгумацій в Україні, наполягаючи на відбудові знищених вандалами за останні роки на півдні Польщі українських місць пам'яті. Польська сторона наполягає на розблокуванні можливості ведення пошуково-ексгумаційних робіт в Україні, а українська — на необхідності відбудови зруйнованих місць пам'яті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-