США привітали рішення Польщі виправити закон про ІНП

США привітали рішення Польщі виправити закон про ІНП

Укрінформ
Офіційний Вашингтон позитивно оцінив спільне рішення парламенту й президента Республіки Польща щодо внесення змін до закону про Інститут національної пам'яті.

Про це йдеться в заяві речниці Державного департаменту США Хізер Науерт, поширеній у середу, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Сполучені Штати вітають прийняття польським парламентом змін до закону про Інститут національної пам'яті", - зазначається в документі.

Як підкреслили в Держдепартаменті, ці дії підкреслюють прихильність Польщі відкритим обговоренням, свободі слова та академічним дослідженням. "Голокост і злочини нацистів – це невимовна трагедія в історії Польщі й людства",- наголошується в заяві.

При цьому в Держдепі погодилися, що фрази, які покладають відповідальність на Польську державу за злочини, скоєні нацистами на окупованій польській території, такі як "польські табори смерті", є неточними та шкідливими. "Таким хибним уявленням найкраще протистояти через вільний та відкритий діалог", - зауважили в зовнішньополітичному відомстві США.

Як повідомляв Укрінформ, у середу обидві палати польського парламенту проголосували за зміни до закону про Інститут національної пам'яті, а президент Анджей Дуда підписав документ.

Ухвалені поправки передбачають скасування положення про кримінальне переслідування осіб, у тому числі іноземців, за "публічне і всупереч фактам" звинувачення Польщі й польського народу в злочинах нацистів у роки Другої світової війни. Ця поправка, прийнята в січні, викликала різку негативну реакцію з боку Ізраїлю і Сполучених Штатів.

Читайте також: Дуда підписав закон про ІНП Польщі із урядовими змінами

Водночас, у законі про ІНП залишилася так звана "українська" поправка, яка передбачає згадку про "злочини українських націоналістів і членів українських формацій, які були колаборантами німецького третього рейху", а також визначення, чим є "злочини українських націоналістів".

Дуда в лютому попросив Конституційний суд РП вивчити конституційність у тому числі й "української" поправки. Закон зараз перебуває на розгляді КС Польщі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-