Дуда підписав закон про ІНП Польщі із урядовими змінами

Дуда підписав закон про ІНП Польщі із урядовими змінами

Укрінформ
Упродовж середи Сейм та Сенат Польщі проголосували за урядові зміни до закону про Інститут національної пам'яті (ІНП) Польщі, а ввечері, перебуваючи з візитом в Латвії, закон підписав президент Польщі Анджей Дуда.

Про підписання президентом змін до закону повідомив міністр канцелярії президента РП Кшиштоф Щерський, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Президент Польщі вирішив підписати ухвалені сьогодні зміни до закону про ІНП після отримання відповідних юридичних консультацій”,- заявив Щерський.

Він додав, що президент підписав документ у найкоротший з можливих термінів на особисте прохання прем'єр-міністра РП Матеуша Моравецького.

Читайте також: Польський Сейм змінив закон про ІНП, залишивши скандальну "українську" поправку

Як інформувалося, ухваленими в середу змінами передбачається скасування положення щодо кримінального переслідування осіб, у тому числі й іноземців, за "публічне і всупереч фактам" звинувачення Польщі і польського народу в злочинах нацистів у роки Другої світової війни. Ця поправка, прийнята в січні цього року, викликала різку негативну реакцію в Ізраїлі та США.

Водночас у законі про ІНП залишилася так звана “українська” поправка, яка передбачає згадку про “злочини українських українських націоналістів і членів українських формацій, які були колаборантами німецького третього рейху”, а також визначення, чим є “злочини українських націоналістів”.

Дуда в лютому попросив Конституційний суд РП вивчити конституційність у тому числі й "української" поправки. Закон зараз перебуває на розгляді КС Польщі. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-