Польський Сейм змінив закон про ІНП, залишивши скандальну

Польський Сейм змінив закон про ІНП, залишивши скандальну "українську" поправку

Укрінформ
Польський Сейм проголосував за зміни у закон про Інститут національної пам’яті (ІНП) Польщі, однак вони не стосуються так званої “української” поправки. 

За зміни в закон у середу проголосувало 388 депутатів Сейму, 25 польських законодавців було проти, а п'ятеро утрималися, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Ми не відступаємо від захисту доброго імені Польщі. Ця невелика зміна (в законі про ІНП — ред.) зміцнить нашу позицію, оскільки упродовж останніх кількох місяців ми були в змозі дійсно апелювати до свідомості наших партнерів, також й ізраїльських партнерів”, - заявив перед голосуванням прем'єр-міністр Матеуш Моравецький.

Він наголосив, що в середу ввечері публічно виступить із заявою до громадськості з приводу змін до закону про ІНП Польщі.

Перед голосуванням на знак протесту проти змін в законі про ІНП трибуну Сейму заблокував позафракційний депутат з ультранаціоналістичними поглядами Роберт Вінніцький. Однак попри блокування депутатом трибуни, зміни до закону було прийнято.

Ними, зокрема, передбачається скасування положення щодо кримінального переслідування осіб, у тому числі й іноземців, за "публічне і всупереч фактам" звинувачення Польщі і польського народу в злочинах нацистів у роки Другої світової війни. Ця поправка, прийнята в січні цього року, викликала різку негативну реакцію в Ізраїлі та США. В Ізраїлі це сприйняли як спробу Варшави заборонити критику поляків за злочини проти євреїв у роки війни, про які розповідають свідки та нащадки жертв Голокосту.

Водночас у законі про ІНП залишилася так звана “українська” поправка, яка передбачає згадку про “злочини українських українських націоналістів і членів українських формацій, які були колаборантами німецького третього рейху”, а також визначення, чим є “злочини українських націоналістів”.

Читайте також: Україна–Польща: «Спільні дії» vs «взаємні образи» – що переважує нині?

Ряд польських публіцистів та журналістів наголошували, що “українська” поправка прописана некоректно із значними помилками і незрозумілими тезами і є підстави вважати, що її ініціювали проросійські сили.

Депутати польської опозиції обурені тим, що зміни до закону про ІНП ухвалено дуже швидкими темпами, фактично без узгоджень та обговорень.

Маршалок Сенату Польщі Станіслав Карчевський заявив, що верхня палата польського парламенту розгляне цей закон також 27 червня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-