Держзамовлення на технічні спеціальності зросло майже вдвічі - Гриневич

Держзамовлення на технічні спеціальності зросло майже вдвічі - Гриневич

Укрінформ
Обсяг держзамовлення на технічні спеціальності щодо випуску учнів старшої школи, судячи з демографічних даних, зріс майже вдвічі за останні 10 років - з 8,5% у 2007 році до 16,3% у 2018 році.

Про це зазначила міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час засідання виїзного розширеного Комітету ВРУ з питань науки і освіти за участю ректорів технічних університетів України у приміщенні КПІ ім. Сікорського, повідомляє прес-служба МОН.

"В абсолютних цифрах замовлення на технічні спеціальності падає, але якщо ми подивимось у розрізі демографії, обсяг держзамовлення на технічні спеціальності по відношенню до випуску учнів старшої школи зріс майже вдвічі за останні 10 років - з 8,5% у 2007 році до 16,3% у 2018 році", - пояснила Гриневич.

Вона також звернула увагу на те, що порівняно з 2007 роком кількість випускників шкіл скоротилася більш ніж удвічі – з 467 тисяч до 203 тисяч.

Читайте також: До вишів першочергово зарахують згодних "піднімати" освіту та медицину на селі

"Саме демографія зараз є найбільшим нашим стримуючим чинником. Якщо ми звернемось до ринку праці, то за низкою технічних спеціальностей ми маємо значну потребу в кадрах. Більш того, зараз у нас на технічних спеціальностях бакалаврів навчається більше, ніж магістрів. І причиною цього є дві важливі тенденції – від’їзд молоді, що навчається на технічних спеціальностях, за кордон та затребуваність таких кадрів навіть на рівні бакалавра", - додала міністр.

Гриневич наголосила, що впоратися з відтоком людей за кордон буде неможливо, якщо держава не почне передбачувати гроші на технічне оснащення закладів вищої освіти.

"Нам потрібна цільова програма, яка спрямовувалася б саме на підтримку умов навчання та проведення досліджень в технічних університетах", - заявила глава МОН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-