Маніпуляції та брехня – Супрун прокоментувала

Маніпуляції та брехня – Супрун прокоментувала "атаку" на Лінчевського

Укрінформ
Історія зі звітом Рахункової палати та заступником міністра охорони здоров'я Олександром Лінчевським є прекрасним прикладом інформаційної атаки з використанням маніпуляцій та брехні.

Про це заявила на своїй сторінці у Facebook в.о.міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"Історія зі звітом Рахункової палати по програмі "Лікування громадян України за кордоном" та Олександром Лінчевським колись увійде в підручники як прекрасний приклад інформаційної атаки з використанням маніпуляцій та брехні",  -  йдеться у повідомленні.

За її словами, слова Лінчевського були вирвані з контексту. "Коли ми намагаємося оцінити ефективність програми лікування за кордоном, то змушені говорити мовою цифр - скільки грошей було витрачено на лікування людини, скільки часу вона прожила після цього, скільки всього людей ми змогли врятувати за ці кошти щороку - за цими цифрами стоять людські життя. Чи правильно вважати програму неефективною, якщо ці люди не змогли повністю одужати, прожили рік, два, п’ять після операції? Думаю, що ні. Думаю, ніхто б не назвав неефективним використанням коштів шанс на одужання хворої людини. І так сказав Олександр Лінчевський, якщо читати не вирвані з контексту фрази, а повну стенограму",  - сказала  вона.

Читайте також: Гройсман обіцяє у четвер оголосити рішення щодо Лінчевського

Супрун повідомила, що МОЗ так і не отримав від Рахункової палати повну стенограму засідання, незважаючи на запити. За її словами, потрібно чути контекст, в якому прозвучала доповідь Лінчевського: "Повторю ще раз - він відповідав на тезу, озвучену представником Рахункової палати, про те, що програма неефективно використовує кошти, і пояснював чому програма, насправді, важлива".

Очільник МОЗ також звернула увага на звіт Рахункової палати щодо програми, основні тези з якої вчора були опубліковані на її сайті і на особистій сторінці голови цього органу - Валерія Пацкана.

"У своєму дописі та сьогоднішньому виступі на Уряді він, наприклад, зазначив, що "близько 200 000 000 гривень – взагалі не були використані в рамках цієї програми". Це також є в новині на сайті Рахункової палати. У той час як у самому звіті 36 сторінка Рахункової йдеться, що невикористаною залишилася сума у 19 952 300 гривень. Залишок дійсно був близько 20 млн грн. Він утворився через рішення щодо тимчасової зупинки оплати по двох особах через появу інформації про те, що воно (лікування) вже було оплачене, та суми невикористаних коштів, які були повернуті на рахунок МОЗ України, від курсової різниці перерахованих коштів для лікування хворих). Як голова органу фінансово-бюджетного контролю міг декілька разів підряд помилитися з такою цифрою?”  - написала Супрун.

Вона заявила про неприпустимість використання Рахункової палати - незалежного органу бюджетного контролю – "як інструменту політичних атак".

Читайте також: Рахункова палата кілька днів розшифровуватиме виступ Лінчевського

Як повідомлялося, ЗМІ поширили заяву заступника міністра охорони здоров'я Олександра Лінчевського, зроблену ним у Рахунковій палаті під час обговорення звіту про результати аудиту ефективності коштів держбюджету, виділених МОЗ для лікування громадян України за кордоном. Говорячи про пацієнтів, у яких діагностовано рак, Лінчевський заявив про неефективність використання цих коштів у зв'язку з високим рівнем смертності таких хворих.

Прем'єр-міністр наказав порушити дисциплінарне провадження стосовно Лінчевського.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-