Голова ВККС прокоментував

Голова ВККС прокоментував "інфошум" навколо Громадської ради доброчесності

Укрінформ
Громадська рада доброчесності створюється для сприяння у роботі Вищої кваліфікаційної комісії суддів, а не для заміни функцій ВККС.

Про це заявив голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков в інтерв'ю Укрінформу.

Зокрема, на прохання пояснити детальніше, чому виник конфлікт із Громадською радою доброчесності, Козьяков сказав: "Це інформаційний шум, який роздмухується з певною метою. Як передбачено ст. 87 закону "Про судоустрій і статус суддів", Громадська рада доброчесності створюється для сприяння у роботі Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Не для заміни наших функцій, не для керівництва комісією, а саме – для сприяння роботі ВККС. Це надзвичайно важливо усвідомити, тому що всі інші відносини знаходяться поза межами закону".

За словами голови ВККС, з ГРД має відбуватися спільна робота у межах процедур кваліфікаційного оцінювання суддів або кандидатів у судді. "Ці процедури встановлює ВККС і лише ВККС, тому правила подання документів у межах процедури – дискреція комісії. Уявіть собі: ви подаєте документи на якийсь конкурс. Умовами конкурсу зазначено, як мають виглядати ці документи та коли подаватися. У вас же чомусь не виникає питання до органу, що встановив правила? Ви можете бути не задоволені ними, але виконувати зобов`язані. Те саме стосується і до будь-яких інших документів, які надходять до органу, який здійснює відповідні процедури. Особливо це стосується допоміжних органів без самостійного статусу, створених для сприяння діяльності цього органу", - зазначив він.

За словами Козьякова, регламентом ВККС встановлені вимоги подавати інформацію та висновки завчасно (за 10 днів до початку співбесіди); підписувати документи всіма членами ГРД, які брали участь у їх ухваленні; надавати можливість суддям пояснити виявлені ГРД факти. "Це прості умови з діловодства, які містяться в рекомендаціях і звітах Консультативної ради європейських суддів №17, Ради Європи, Бюро з дипломатичних інститутів і прав людини/ОБСЄ. В цих же висновках містяться і досить жорсткі рекомендації щодо надання судді права на відповідь в разі наявності претензій до нього", - наголосив посадовець.

Читайте також: Голова ВККС розповів, за скільки часу можна “виховати” нового суддю з "нуля"

Як відомо, наприкінці березня 2018 року ГРД заявила, що припиняє участь у процесі кваліфікаційного оцінювання суддів, оскільки, за їх словами, ВККСУ внесла зміни у свій Регламент, якими обмежила діяльність ГРД. У відповідь у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України заявили, що не відмовляються від співпраці з Громадською радою доброчесності, адже їхні висновки для Комісії важливі, а зміни до регламенту внесли для того, щоб удосконалити співпрацю з ГРД на підставі рекомендацій європейський експертів. Також Комісія заявила, що згідно з законом вихід ГРД ніяк не вплине на законність рішень ВККСУ.

Крім того, згідно з висновком Ради Європи "Щодо регламенту Громадської ради доброчесності" від 10 квітня 2017 року сказано, що європейські стандарти не забороняють залучати професіоналів, які можуть зробити корисний внесок в оцінку кандидатів в судді, для участі в цьому процесі, однак ці професіонали здійснюють лише дорадчу функцію.

27 березня Вища кваліфікаційна комісія продовжила проводити співбесіди з суддями без Громадської ради доброчесності, натомість один з членів ГРД звернувся до Верховного суду про визнання протиправними та нечинними положення Регламенту ВККС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-