Голова ВККС розповів, за скільки часу можна “виховати” нового суддю з

Голова ВККС розповів, за скільки часу можна “виховати” нового суддю з "нуля"

Укрінформ
Щоб підготовити нового суддю з "нуля", потрібно від 18 до 24 місяців.

Про це повідомив голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККСУ) Сергій Козьяков в інтерв'ю Укрінформу.

"Зараз у нас прийнято досить спрощено говорити про завдання судової реформи. Є два популярні слова: “очищення” та “оновлення”. Звучать заклики “Потрібно звільнити якомога більше суддів!”. А хто відправлятиме правосуддя? У нас тільки у 2016 році з червня по вересень звільнилося 1600 суддів. При цьому, зауважте, вони ж не звільняються рівномірно по всій країні, вони можуть звільнятися цілими судами. Саме так вийшло, наприклад, у курортному місті Яремче, де не так давно не залишилося жодного судді. Уявляєте? Зазначу, щоб виховати нового суддю з "нуля", потрібно від 18 до 24 місяців, як правило. Якщо це колишній помічник, то швидше. Але все одно – не менше року. От і робимо висновок", - сказав Козьяков.

Він розповів, що одним із повноважень ВККС є добір і підготовка майбутніх суддів, а також проведення для них кваліфікаційного іспиту, який буде враховуватися під час проведення конкурсів на посади в місцеві суди. Торік у вересні проведено тестування кандидатів на посади суддів, у якому брали участь 4128 кандидатів на 700 вакантних посад, на які було оголошено добір. Було два тести: на володіння державною мовою та знання права, і з 4128-ми кандидатів 700 набрали необхідний бал і отримали право навчатися у Національній школі суддів.

Читайте також: КС розпочав розгляд законопроекту про скасування депутатської недоторканності

Таким чином, сказав голова ВККС, є майбутні кандидати на посади суддів. "Ми вже взялися до підготовки в Національній школі суддів помічників суддів, які навчатимуться упродовж трьох місяців. Інші юристи навчатимуться дещо довше – закон передбачає до року, але, можливо, буде швидше. Адже судам терміново потрібні нові судді. Кількість кандидатів, які брали участь у доборі, вже говорить про рівень довіри до ВККС. Ці люди приїхали зі всієї України, аби взяти участь у процедурах, які ми зараз проводимо. Виходить, що конкурс був 6 чоловік на одне місце", - наголосив Козьяков.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-