Правила поховання не змінились: суддя пояснила суть “правок Лозового”

Правила поховання не змінились: суддя пояснила суть “правок Лозового”

Укрінформ
Дозвіл слідчого судді на проведення експертизи тіла померлої людини, передбачений законодавчими новаціями, потрібен буде лише в тому разі, якщо смерть була насильницькою.

Про це написала на своїй сторінці у Facebook суддя Дубенського міськрайонного суду Рівненської області Олександра Жуковська, коментуючи нововведення у Кримінальному процесуальному кодексі, які набувають чинності після 15 березня.

“Поширюється інформація, що з 15.03.2018 поховати померлих можна буде лише після дозволу суду. Це не зовсім відповідає дійсності. За новелами Кримінального процесуального кодексу України, будь-яку експертизу, в тому числі судово-медичну, з 15.03.2018 призначатиме слідчий суддя. Але ж не забувайте, що експертиза проводиться лише в межах кримінального провадження!” - наголосила суддя.

Вона звернула увагу на те, що експертиза потрібна буде у випадках насильницької смерті, а проводитиметься під час досудового розслідування лише після реєстрації повідомлення про кримінальне правопорушення. "Також саме експерт видає лікарське свідоцтво про смерть, якщо вона настала внаслідок травми, отруєння, струму чи інших зовнішніх факторів; штучного аборту, який зроблено не в медзакладі; раптово у дітей віком до 1 року; якщо особа померлого не встановлена”, - роз'яснила суддя.

Читайте також: Варшаві не сподобалося, що Розенко пов'язав "історичний" закон з ексгумаціями

Вона підкреслила, що якщо людина померла природною смертю, її близькі і родичі не відчують на собі дію нововведень кримінально-процесуального законодавства.

“Правила поховання в Україні не змінились! А якщо все ж таки доведеться слідчому звертатись до слідчого судді з клопотанням про призначення експертизи, воно розглядатиметься слідчим суддею негайно, без жодних зволікань”, - зауважила Жуковська.

Як повідомляв Укрінформ, з 15 березня набувають чинності так звані "правки Лозового" до Кримінально-процесуального кодексу. Згідно з ними, без довідки з суду поховання неможливе, навіть якщо людина померла вдома природною смертю. Окрім цього, слідчий вже не призначатиме експертизу, а дозвіл на проведення експертизи має дати суд. На це рішення може піти не менше 72 годин. Також згідно з цими правками, якщо впродовж 18 місяців не розкриті навіть найважчі злочини, їх автоматично закриватимуть.

13 березня Верховна Рада відклала на невизначений термін розгляд законопроекту, що зупиняє дію "скандальної поправки" Лозового. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков закликав Верховну Раду внести зміни до КПК, які з 15 березня можуть істотно ускладнити роботу правоохоронців.

При цьому, сам “радикал” Лозовий спростував інформацію про те, що його правки до статей Кримінального процесуального кодексу  впливатимуть на терміни поховання українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-