Варшаві не сподобалося, що Розенко пов'язав

Варшаві не сподобалося, що Розенко пов'язав "історичний" закон з ексгумаціями

Укрінформ
Віце-прем'єр-міністр Польщі Пьотр Глінський висловив занепокоєння заявами віце-прем’єра України Павла Розенка про те, що відновлення ексгумацій польських поховань в Україні має залежати від змін до польського закону про Інститут національної пам’яті.

Про це йдеться в заяві Міністерства культури і національної спадщини Польщі. 

"Віце-прем’єр-міністр культури і національної спадщини професор Пьотр Глінський висловлює занепокоєння останніми, процитованими у ЗМІ заявами віце-прем’єра України Павла Розенка, в яких він відновлення ексгумацій в Україні ставить у залежність від "зміни закону про ІНП і відновлення знищених українських пам’ятників у Польщі та скасування заборони на в'їзд до Польщі представників українських інституцій", - йдеться у заяві міністерства.

У ній підкреслюється, що ці питання, "звичайно ж, не повинні бути предметом обговорення за посередництвом ЗМІ, адже для цього є двосторонні зустрічі".

Однак найважливішим, як підкреслює міністерство, є те, що скасування заборони на в'їзд до Польщі представників українських інституцій і зміна закону про ІНП "жодним чином не є предметом справ", які регулюються угодою від 21 березня 1994 року між урядами Польщі та України про охорону місць поховання жертв війни і політичних репресій, що згідно з попередніми домовленостями Президентів було предметом зустрічі у Варшаві (Розенка і Глінського в середині лютого - ред.).

Як підкреслюється у заяві, польська сторона пропонує, аби справою вшанування місць пам’яті зайнялася відповідна польсько-українська комісія з цих питань.

"Комісія також повинна зайнятися питаннями вшанувань, особливо й тих, статус яких ставиться під сумнів. Польська сторона декларувала й декларує готовність провести повну інвентаризацію українських місць пам'яті в Польщі, що сприятиме їх системній охороні. Аналогічно потрібно зробити інвентаризацію польських місць пам’яті в Україні",- підкреслюється в заяві польського міністерства.

У документі висловлюється "занепокоєння" бажанням української сторони відновлення ексгумацій в Україні поставити у залежність до відбудови зруйнованих українських місць пам’яті РП. Зазначається, що попри відсутність зацікавлення у даний момент з боку української сторони проводити ексгумації в Польщі, Варшава запрошує до співпраці в цьому питанні.

"Уряд Польщі гарантує, що кожна жертва воєнних дій та репресій може розраховувати в Польщі на гідне поховання, а також вшанування в місці поховання у відповідності до двосторонніх домовленостей", - йдеться у заяві.

Читайте також: У Польщі набув чинності скандальний "історичний" закон

Зазначаючи, що дискусія про місця пам’яті українців в Польщі і поляків в Україні є важливою, у польському міністерстві підкреслюють, що "немає практичних і формальних підстав пов’язувати це з питаннями пошуку та ексгумації".

У Польщі закликають спочатку знайти і гідно вшанувати усі жертви війни і політичних репресій, а потім перейти до складніших справ - дискусії щодо статусу символічних місць пам’яті.

"Причиною кризи у двосторонніх взаєминах є те, що українська сторона співпрацю в очевидних справах ставить у залежність від порозуміння у значно складніших символічних питаннях", - наголошується у заяві польської сторони.

Водночас підкреслюється, що міністр культури засуджує усілякі акти вандалізму, також і ті, що стосуються українських місць пам’яті. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-