#FreeMarkiv: учасники акції передали звернення до посольства Італії

#FreeMarkiv: учасники акції передали звернення до посольства Італії

Укрінформ
Учасники акції на підтримку бійця Національної гвардії Віталія Марківа, якого заарештовано в Італії за обвинуваченням у загибелі журналіста Андреа Роккеллі в зоні АТО, передали лист-звернення дипломатам посольства Італії в Україні.

Незважаючи на те, що 7 березня у дипустанові був неробочий день, кілька дипломатів вийшли з будівлі та зустрілися з координаторами акції, зокрема, з народним депутатом Андрієм Антонищаком, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

Депутат передав підписане учасниками акції звернення, в якому, зокрема, містяться заклики до звільнення з-під варти Марківа, створення спільної українсько-італійської слідчої групи з розслідування загибелі італійського журналіста Роккелі, а також проведення чесного та аполітичного суду щодо українського бійця, який вже 8 місяців перебуває в ув’язненні в Італії.

“Ми вимагаємо зміни запобіжного заходу для Марківа на такий, що не пов’язаний з утриманням під вартою. У той же час українська сторона на офіційному рівні готова співпрацювати з італійськими компетентними органами. Ми налаштовані на пошук правди та закликаємо уникати політизації цієї кримінальної справи, як і легковажних та швидких, неправильних висновків", - наголосив Антонищак, який є бойовим побратимом Марківа.

Читайте також: У центрі Києва - акція на підтримку затриманого в Італії нацгвардійця Марківа

Під час акції активісти роздавали перехожим листівки з інформацією про Марківа, вигукували гасла, а також тримали банер з написом "Свободу Марківу!" та плакати з написами “Свободу захиснику України", "Марків невинен", "Кров Роккелі на руках Кремля" та інші. Також працювала звукопідсилююча апаратура, через яку транслювалися українські патріотичні пісні.

Присутня на акції дружина Марківа Діана зазначила, що не могла й подумати, що її чоловік сидітиме за гратами після участі в Революції гідності та боротьбі за незалежність України на Донбасі. Вона зачитала уривок листа від Віталія, написаний з італійської в’язниці. "Вся моя надія і сила волі пропадає і перетворюється на попіл у вогні несправедливості і їдкої підстави, яку задумали проти нашої Батьківщини в моїй особі. Я просто солдат країни, яка вже воює майже чотири роки і має більші і важливіші проблеми, ніж я. Краще б я був під обстрілами з моїми побратимами, чим закритий у чотирьох стінах сирої і холодної камери, - йдеться у листі нацгвардійця.

Організатори акції звернули увагу на те, що за час розслідування справи італійська преса упереджено оголосила Марківа вбивцею італійського журналіста, що, в свою чергу, має негативний вплив на ставлення італійського суспільства до українського народу, який змушений захищати свою незалежність та територіальну цілісність України. Вони зазначили, що усі звинувачення проти Марківа базуються лише на інтерпретації італійською журналісткою короткої телефонної розмови між Марківим та іншим італійським журналістом, в якій нацгвардієць, перебуваючи в зоні бойових дій, намагається попередити свого друга-журналіста про небезпеку перебування на цій території, оскільки мають місце постійні збройні сутички та обстріли. 

Також в ході акції наголошувалося на тому, що невизнання факту інтенсивних бойових дій на цій території, згадування кремлівської тези про “прихід до влади в Києві націоналістів-екстремістів” та класифікація Нацгвардії України як “незаконного збройного формування” в актах звинувачення, а також фактична відмова органів слідства від співпраці з українськими правоохоронцями, в тому числі від проведення слідчих дій на місці трагедії, свідчать про певну суб’єктивну заангажованість компетентних органів Італії. Організатори акції висловили сподівання, що італійський суд буде об’єктивнішим, ніж слідство.

Також учасники акції встановили на паркані навпроти входу до італійської дипустанови бойовий прапор батальйону імені генерала Кульчицького Національної гвардії України. 

Як повідомлялося, міжнародна акція #FreeMarkiv вже відбулася 5 березня у Лондоні (Велика Британія). 8 березня акція пройде у Римі (Італія), Парижі (Франція), Лісабоні (Португалія), 9 березня - у Мадриді (Іспанія), 11 березня – в Афінах (Греція).

В рамках акції українська діаспора передає лист-звернення у посольства Італії у своїх країнах, тим самим привертаючи увагу до проблеми незаконно заарештованого бійця Нацгвардії.

Як повідомляв Укрінформ, 24 травня 2014 року в районі села Андріївка поблизу окупованого на той час Слов'янська Донецької області під мінометний вогонь потрапила група іноземних журналістів. Італійський фоторепортер Андреа Роккеллі і його перекладач загинули.

Поліція Італії 30 червня 2017 року заарештувала бійця Нацгвардії Марківа за обвинуваченням в умисному вбивстві Роккеллі.

Водночас за даними українського слідства, загибель журналіста і його перекладача сталася внаслідок артобстрілу з боку російсько-терористичних військ.

Генеральна прокуратура України також повідомила, що Роккеллі перебував у зоні бойових дій без належного узгодження з владою України.

На адресу компетентних органів Італії було направлено листи Генеральної прокуратури, Служби безпеки, Міністерства внутрішніх справ України про готовність надати всебічне сприяння у розслідуванні кримінального провадження щодо Марківа та загибелі Роккеллі та виконати спільно з італійськими слідчими органами необхідний огляд місцевості та допитати свідків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-