У центрі Києва - акція на підтримку затриманого в Італії нацгвардійця Марківа

У центрі Києва - акція на підтримку затриманого в Італії нацгвардійця Марківа

Фото
Укрінформ
У центрі Києва проходить український етап міжнародної акції #FreeMarkiv, спрямований на підтримку бійця Національної гвардії Віталія Марківа, заарештованого в Італії за обвинуваченням у справі про загибель журналіста Андреа Роккеллі в зоні АТО.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, понад 100 учасників акції сформували колону на Майдані Незалежності та вирушили до посольства Італії, щоб передати лист-звернення послу.

Учасниками акції є побратими Марківа з батальйону Нацгвардії імені Кульчицького, громадські активісти, ветерани АТО. Попереду колони активісти несуть банер із зображенням Віталія Марківа та написами "Свободу Марківу" і "Вимагаємо чесного суду".

Колону супроводжують правоохоронці, забезпечуючи безпеку руху, адже активісти рухаються проїжджою частиною.

Вони пройшли Хрещатиком, вулицею Богдана Хмельницького та вулицею Володимирською, повернувши на Ярославів Вал, де і знаходиться посольство Італії в Україні.

Головна вимога активістів - приділити увагу справі Марківа, а також сприяти якнайшвидшій зміні запобіжного заходу на більш м'який, не пов'язаний з триманням під вартою.

Акція на підтримку затриманого в Італії нацгвардійця Марківа / Фото: Тарасов Володимир. Укрінформ

Міжнародна акція #FreeMarkiv розпочалася 5 березня у Лондоні. Після українського етапу 8 березня акція пройде у Римі, Парижі, Лісабоні, 9 березня - у Мадриді, 11 березня - в Афінах. В рамках акції українська діаспора передає лист-звернення у посольства Італії у своїх країнах, тим самим привертаючи увагу до проблеми незаконно затриманого бійця Нацгвардії.

Читайте також: Меморіал оприлюднив список політв'язнів у Росії

Як повідомляв Укрінформ, 24 травня 2014 року в районі села Андріївка поблизу окупованого на той час Слов'янська Донецької області під мінометний вогонь потрапила група іноземних журналістів. Італійський фоторепортер Андреа Роккеллі і його перекладач загинули.

Поліція Італії 30 червня 2017 року заарештувала бійця Нацгвардії Віталія Марківа, якого прокуратура міста Павія (регіон Ломбардія) обвинувачує в умисному вбивстві фотографа Роккеллі.

Натомість, за даними українського слідства, загибель двох журналістів сталася внаслідок артобстрілу з боку російсько-терористичних військ.

Генеральна прокуратура України також повідомила, що Роккеллі перебував у зоні бойових дій без належного узгодження з владою України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-