Аласанія хоче нової моделі фінансування для Суспільного

Аласанія хоче нової моделі фінансування для Суспільного

Укрінформ
Суспільне мовлення в Україні потребує нової моделі фінансування, що буде достатнім, надійним і вільним від політичного втручання.

На цьому наголосив голова правління ПАТ "НСТУ" Зураб Аласанія під час круглого столу "Моделі фінансування суспільного мовлення: міжнародний досвід і український контекст", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогоднішнє завдання полягає в тому, щоб обговорити нове фінансування суспільних мовників світу і, можливо, знайти рішення для українського Суспільного мовника. Згідно з законом про Суспільне телебачення і радіомовлення держава має забезпечувати належне фінансування НСТУ, яке передбачається окремим рядком у держбюджеті та становить не менше 0,2% видатків загального фонду держбюджету України за попередній рік. В нашому випадку абсолютна цифра на 2018 рік мала би становити 1,539 млрд грн, або 53 млн доларів. За фактом вона становить 776 млн грн, або 27 млн доларів... Внаслідок такого фінансування НСТУ буде змушене вже у квітні зупинити трансляцію всіх без винятку аналогових передавачів, а також значної кількості  цифрових і супутникових. Щодо виробництва контенту, то тепер це навіть не 3%, а 0,45% на виробництво продукту", - сказав Аласанія. 

Він уточнив, що компанія перебуває в процесі реформування, і майже всі кошти йдуть на її утримання -  оплату праці, трансляції, на капітальні видатки, послуги, комунальні платежі тощо, і "співвідношення власного утримання і виробництва контенту - ганебне". 

Читайте також: Гройсман обіцяє профінансувати Суспільне на сто відсотків

"Судячи з тенденції фінансування по роках, саме в останній рік, коли розпочалася повноцінна структурна реформа мовника, коли закладаються основи нового суспільства, коли належне фінансування стає інвестицією в майбутнє, влада, керуючись політичними мотивами, застосовує фінансовий інструмент для ніжного придушення Суспільного. Саме тому так важливо почати пошук альтернативних шляхів фінансування для убезпечення незалежності Суспільного мовника", - зазначив голова правління ПАТ "НСТУ".

Як додала заступник голови Наглядової ради ПАТ "НСТУ" Світлана Остапа, нині аудиторія Суспільного передусім очікує від нього оновлення контенту, і саме на це не вистачає коштів.

"Нам, щоб завоювати довіру, треба новий контент. На ту суму, яка наразі є в бюджеті, його створити неможливо. Майже всі нові програми, які у нас є, створюються фактично за рахунок донорських коштів.... Звичайно, ми хочемо виробити таку модель у наших реаліях, щоб не було підозри, що хтось вручну керує, давати гроші чи не давати. Але те, як ухвалювався бюджет для Суспільного мовлення цього року, залишає підозри, що зменшення бюджету було свідомим і робилося вручну", - вважає Остапа. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-