Геращенко в ПАРЄ закликала розвивати українську у країнах з великою діаспорою

Геращенко в ПАРЄ закликала розвивати українську у країнах з великою діаспорою

Укрінформ
Член Постійної делегації ВР в Парламентській асамблеї Ради Європи, перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко закликала країни-члени ПАРЄ сприяти розвитку мов нацменшин, зокрема української в державах з чисельною українською діаспорою.

Про це вона написала у себе на сторінці у Facebook.

«Закликала всі інші країни-сусіди так само дотримуватися правил РЄ і створювати відповідні можливості для розвитку мов нацменшин, в т. ч. для української мови в тих країнах, де є велика українська діаспора», - зазначила Геращенко, розповідаючи про тези свого виступу під час обговорення в ПАРЄ рапорту про захист і підтримку мов національних меншин.

За її словами, у своєму виступі вона розповіла про систематичні порушення прав нацменшин з боку РФ, зокрема й те, що в окупованому Криму закриті всі українські і кримськотатарські школи і ЗМІ. «В умовах, коли в ПАРЄ, як привид, блукає ідея повернення російської делегації, ми повинні використовувати всі шанси нагадувати європейським колегам, що в такому випадку вони розділять відповідальність за ті фундаментальні порушення прав людини, які демонструє РФ», - наголосила Геращенко.

Читайте також: Росію можуть виключити з Ради Європи вже цьогоріч

Водночас віце-спікер звернула увагу у виступі, що в Україні працюють численні школи з угорською, польською, грецькою, румунською, російською мовами викладання.

Як повідомлялося, в Парламентській асамблеї Ради Європи, зимова сесія якої нині проходить у Страсбурзі, 23 січня відбудеться кілька заходів, присвячених Україні, зокрема, доповідь щодо наслідків війни, відкриття фотовиставки про переселенців та вшанування пам'яті Небесної Сотні.

Головна подія - у сесійній залі буде заслухано доповідь "Гуманітарні наслідки війни в Україні", яку на післяобідній частині представить депутат від Литви, представник групи Європейської народної партії Егідіус Варейкіс. За цією доповіддю відбудуться дебати та буде прийнята резолюція.

На дообідній частині відбулися дебати на тему захисту та просування регіональних мов та мов національних меншин, за результатами якої ПАРЄ планує прийняти резолюцію та рекомендації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-