Незаконна торгівля тютюном: Порошенка закликають внести у Раду законопроект

Незаконна торгівля тютюном: Порошенка закликають внести у Раду законопроект

Укрінформ
Активісти закликають Президента України Петра Порошенка вже у грудні 2017 року внести на розгляд в Верховну Раду законопроект про ратифікацію Протоколу щодо ліквідації незаконної торгівлі тютюном, який є міжнародний інструментом боротьби з контрабандою тютюну.

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявив юрист Центру демократії та верховенства права Петро Король.

"Ми як громадськість закликаємо Президента винести законопроект щодо ратифікації Протоколу про ліквідацію незаконної торгівлі тютюном на розгляд Верховної Ради", - сказав Король.

Як поінформував голова правління ГО "Життя" Андрій Скіпальський, цей документ є першим протоколом Рамкової конвенції ВООЗ з боротьби проти тютюну, яку Україна ратифікувала у 2006 році. Сам же Протокол був прийнятий на конференції країн-підписантів Рамкової конвенції у 2012 році в Сеулі, і Україна тоді підтримала цей документ.

Активіст додав, що 1 березня 2017 року український уряд схвалив законопроект про ратифікацію протоколу щодо ліквідації незаконної торгівлі тютюновими виробами. Наразі цей документ, за його словами, знаходиться в Адміністрації Президента і вже більше півроку не виноситься на розгляд у Верховну Раду.

Як наголосила народний депутат Ганна Гопко, вже 33 країни ратифікували цей протокол, серед яких Австрія, Франція, Латвія, Іспанія, Литва, Словаччина тощо.

Читайте також: Протокол про ліквідацію незаконної торгівлі тютюном. Хто затягує процес ратифікації і чим це загрожує державі?

Сам же документ набуде чинності тільки через 90 днів після того, як його ратифікують перші 40 країн. Кінцевим терміном отримання документів про ратифікацію є 2 липня 2018 року. Тож, щоб встигнути до того часу пройти всю законодавчу процедуру ратифікації, потрібно вже в грудні подати законопроект про ратифікацію Протоколу до Верховної Ради, уточнила Гопко.

"Документ відкритий для підписання та ратифікації, і є критичними перші 40 держав, які ратифікують цей документ. Ратифікація протоколу у наступні 6 місяців дасть Україні право голосу на першій конференції сторін протоколу, яка відбудеться у листопаді 2018 року в Женеві, і саме таке право голосу дає право брати участь у обговоренні шляхів імплементації пунктів документу та голосування або не голосування за фінансову сторону ратифікацію Протоколу", - уточнив Скіпальський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-