Протокол про ліквідацію незаконної торгівлі тютюном. Хто затягує процес ратифікації  і чим це загрожує державі?

Протокол про ліквідацію незаконної торгівлі тютюном. Хто затягує процес ратифікації і чим це загрожує державі?

Укрінформ
30 листопада, 11.30 - Перспективи ратифікації Протоколу про ліквідацію незаконної торгівлі тютюновими виробами в Україні.

Організатор: ГО "Життя" (за підтримки Європейського Союзу і Центру демократії та верховенства права (проект "Посилення коаліції РПР"). 

Учасники: Ганна Гопко - народний депутат України; Ігор Луценко - народний депутат України; Андрій Скіпальський - голова правління ГО “Життя”; Петро Король - юрист Центру демократії та верховенства права; представник Державної фіскальної служби України; представник Міністерства охорони здоров'я України.

Коротко. Під час заходу учасники обговорять перспективи та переваги приєднання України до Протоколу про ліквідацію незаконної торгівлі тютюновими виробами в контексті міжнародної боротьби із тютюновою контрабандою. Крім того, спікери поінформують, хто затягує процес ратифікації в Україні та які це несе ризики для нашої держави. 

Довідково: Протокол про ліквідацію незаконної торгівлі тютюновими виробами - міжнародний інструмент боротьби з контрабандою тютюнових виробів. Цей документ є першим протоколом Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну, яку Україна ратифікувала у 2006 році. Протокол прийнятий загальним консенсусом на Конференції Сторін РКБТ ВООЗ у 2012 році та набуде чинності через 90 днів після того, як його ратифікують перші 40 країн. Станом на листопад 2017 року Сторонами Протоколу вже стали 33 держави. 

Приєднання до Протоколу разом з 40 країнами надає Україні можливість бути учасником першої зустрічі Сторін Протоколу у листопаді 2018 року в м. Женева для обговорення шляхів імплементації та визначення фінансових ресурсів реалізації Протоколу.

Контактна особа: Оксана Тотовицька, медіа-координатор ГО «Життя» (тел.: +38(063) 261-74- 05, (044) 234-93-20; e-mail: oksana@center-life.org

Підсумкові матеріали:

Активісти закликали Президента внести в Раду законопроект щодо ратифікації Протоколу про ліквідацію незаконної торгівлі тютюном

Активісти закликають Президента України Петра Порошенка вже у грудні 2017 року внести на розгляд в Верховну Раду законопроект про ратифікацію Протоколу щодо ліквідації незаконної торгівлі тютюном, який є міжнародний інструментом боротьби з контрабандою тютюну.

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявив юрист Центру демократії та верховенства права Петро Король.

“Ми як громадськість  закликаємо Президента винести законопроект щодо ратифікації Протоколу про ліквідацію незаконної торгівлі тютюном на розгляд Верховної Ради”, - сказав Король.

Як поінформував голова правління ГО “Життя”  Андрій Скіпальський, цей документ є першим протоколом Рамкової конвенції ВООЗ з боротьби проти тютюну, яку Україна ратифікувала у 2006 році. Сам же Протокол був прийнятий на конференції країн-підписантів Рамкової конвенції у 2012 році в Сеулі, і Україна тоді підтримала цей документ.

Активіст додав, що 1 березня 2017 року український уряд  схвалив законопроект про ратифікацію протоколу щодо ліквідації незаконної торгівлі тютюновими виробами. Наразі цей документ, за його словами, знаходиться в Адміністрації Президента і вже більше півроку не виноситься на розгляд у Верховну Раду.

Як наголосила народний депутат Ганна Гопко, вже 33 країни ратифікували цей протокол, серед яких Австрія, Франція, Латвія, Іспанія, Литва, Словаччина тощо. 

Сам же документ набуде чинності тільки через 90 днів після того, як його ратифікують перші 40 країн. Кінцевим терміном отримання документів про ратифікацію є 2 липня 2018 року. Тож, щоб встигнути до того часу пройти всю законодавчу процедуру ратифікації, потрібно вже в грудні подати законопроект про ратифікацію Протоколу до Верховної Ради, уточнила Гопко.

“Документ відкритий для підписання та ратифікації, і є критичними перші 40 держав, які ратифікують цей документ. Ратифікація протоколу у наступні 6 місяців дасть Україні право голосу на першій конференції сторін протоколу, яка відбудеться у листопаді 2018 року в Женеві, і саме таке право голосу дає право брати участь у обговоренні шляхів імплементації пунктів документу та голосування або не голосування за фінансову сторону ратифікацію Протоколу”, - уточнив Скіпальський.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-