Закон про освіту: Гриневич хоче побачити, скільки у школах

Закон про освіту: Гриневич хоче побачити, скільки у школах "батьківських" грошей

Укрінформ
Закон про освіту дає більше свободи вчителям, фінансову самостійність навчальних закладів, зобовязує звітувати про фінансові витрати та надходження та вводить нову систему оцінювання якості освіти.

 Про це на форумі, присвяченому децентралізації освіти, сказала міністр освіти та науки Лілія Гриневич, повідомляє кореспондент Укрінформу.

 "Новий закон про освіту - це гарантія більшої педагогічної свободи вчителя, нам прийдеться працювати з вчителями. Щоб вчитель міг створити  власну програму і власні підходи до викладання, він повинен дуже добре оволодіти тим, як може бути створена типова програма. Тому всі вчителі, які будуть брати перший клас, з наступного року повинні пройти перекваліфікацію. Вчителі, які будуть брати перші класи, мають працювати в новому освітньому середовищі. На наступний рік передбачено субвенцію на обладнання початкової школи, освітнього середовища, тому що саме діяльнісні методи навчання, які ми запроваджуємо у початковій школі, потребують іншого обладнання", - сказала Гриневич.

Вона повідомила, що час та графік проведення такої перекваліфікації мають повідомити обласні управління освіти.

Також законом про освіту передбачена управлінська автономія закладів освіти - керівники шкіл зможуть самостійно набирати працівників і звільняти їх, фінансова автономія закладу, яка полягає в тому, що директори шкіл будуть розпоряджатися бюджетами шкіл. Також всі фінансові витрати мають бути оприлюднені, для чого школи мають створити сайти, де розміщувати фінансову звітність для ознайомлення батьків з витратами.

 "Сайти потрібно зробити кожній школі, і тоді батьки повинні побачити, скільки грошей вкладено через субвенцію в цю школу, скільки грошей вкладає громада, і якщо вони дають якісь доброчинні ресурси, це теж має бути показано. Ми повинні зрозуміти, скільки тіньових грошей є в системі, скільки приносять батьки, і вони повинні побачити, які великі кошти вкладають громади в школи, бо батьки цього не знають", - сказала Гриневич.

Читайте також: Для нарахування освітньої субвенції буде діяти спеціальна формула - Гриневич

Крім того, за її словами, з процесом децентралізації може бути велика різниця в навчальних результатах в різних регіонах, тому має змінитися і система оцінювання якості освіти.

"Законом про освіту створюється державна служба якості освіти, яка буде мати регіональні представництва на місцях, які будуть займатися моніторингом і оцінкою якості педагогічної діяльності. Ми з субвенції платимо педагогам і оцінювати роботу педагогів також будемо ми", - розповіла міністр.

Очолювати державну службу якості буде Руслан Гурак.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-