Для нарахування освітньої субвенції буде діяти спеціальна формула - Гриневич

Для нарахування освітньої субвенції буде діяти спеціальна формула - Гриневич

Укрінформ
Освітня субвенція буде нараховуватися згідно з формулою, яка враховує особливості кожної територіальної громади.

Про це на форумі, присвяченому децентралізації освіти, сказала міністр освіти та науки Лілія Гриневич, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми запроваджуємо освітню формулу, вона виглядає  складною, але це тому, що ця формула вираховує велику кількість особливостей різних територіальних громад", - сказала Гриневич.  

За її словами, нова формула нарахування освітньої субвенції має на меті справедливий розподіл грошей. Так, серед іншого, формула буде враховувати як  фактори кількості учнів, так і особливості місцевості, де навчаються ці учні, - обласні, районні центри, сільська місцевість, гірська місцевість, де враховується також і щільність населення. 

Наступний рік буде пілотним для розрахунку субвенції по цій формулі. Після цього, за словами Гриневич, формула нарахування субвенції буде коригуватися з урахуванням нових факторів. 

"Перший рік пілотування формули нам покаже, що ще формула могла не врахувати. В цьому випадку корективи в формулу будуть внесені на наступний рік. Головне, що передбачена так звана стабілізаційна дотація...  Якщо ми побачимо, що ці територіальні громади не отримують достатньо коштів, щоби вирівняти грошове покриття освітньої системи, ми це будемо допомагати робити зі стабілізаційної дотації і удосконалювати формулу, яка буде діяти вже в 2019 році, - уточнила Гриневич.

Читайте також: Гриневич обіцяє за 2 роки вдосконалити викладання української для нацменшин

Міністр зазначила, що в рамках реформи нова українська школа стартуватиме з наступного 2018-2019 навчального року. В зв'язку з цим вчителі, які будуть набирати перші класи, повинні пройти відповідне навчання. 

Зараз, за словами Гриневич, 30% населення України залучені до отримання освітніх послуг, 25% працездатного населення працює в системі освіти, 45% місцевих бюджетів, а подекуди і більше, йдуть на освітні потреби. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-