Рада посилила держгарантії безпеки дітей від зовнішніх загроз

Рада посилила держгарантії безпеки дітей від зовнішніх загроз

Укрінформ
ВР ухвалила в цілому президентський закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантій безпеки дітей», передбачивши, що охорона дитинства є однією з пріоритетних сфер національних інтересів.

Відповідний законопроект № 3579 підтримали 249 депутатів при мінімально необхідних 226, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Законопроект підготовлено з метою посилення державних гарантій безпеки дітей від зовнішніх і внутрішніх загроз у всіх сферах життєдіяльності.

Документом вносяться зміни до Закону "Про основи національної безпеки України" і встановлюється, що охорона дитинства є однією з важливих сфер національних інтересів України, від яких залежить сталий розвиток суспільства; збереження та зміцнення інституту сім'ї, створення умов для повноцінного життя і розвитку дитини, її безпеки, благополуччя, зростання в сімейному оточенні є пріоритетами національних інтересів. 

При цьому закон визнає, що зростання небезпеки для життя і здоров'я цивільного населення, насамперед дітей, внаслідок військових дій чи збройних конфліктів, збільшення кількості дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які виховуються в інтернатних закладах, а також сімей з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах, на сучасному етапі є одними з основних загроз національним інтересам і національній безпеці України.

Крім того, документом вносяться зміни до Закону "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики", згідно з якими забезпечення особливого піклування про дитину та реалізація її прав визначається як принцип внутрішньої політики. Відповідно розширюється зміст основних засад внутрішньої політики у соціальній та гуманітарній сферах .

Читайте також: Проект нового Трудового кодексу готовий до розгляду в другому читанні - комітет

При цьому законом парламент доручив Кабінету міністрів під час опрацювання проекту закону про державний бюджет на 2018 рік передбачити суттєве підвищення розміру прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років та для дітей віком від 6 до 18 років; до 1 січня 2018 року розробити та внести на розгляд парламенту  проект закону щодо покращення соціального захисту сімей з дітьми та встановлення справедливих соціальних гарантій дітям.

У пояснювальній записці до законопроекту підкреслюється, що окупація Автономної Республіки Крим, військова агресія на сході України порушили звичний уклад життя українців, насамперед дітей і сімей з дітьми, спокій, життя і здоров'я українських дітей опинились під загрозою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-