Нацрада хоче через суд позбавити телеканали UMH group ліцензій

Нацрада хоче через суд позбавити телеканали UMH group ліцензій

Укрінформ
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення звернеться до суду щодо анулювання ліцензії деяких компаній «UMH group» (Український медіа холдинг)» через неподання ними заяв щодо змін у структурі власності.

Відповідне рішення Нацрада ухвалила під час засідання у четвер, інформує прес-служба Нацради.

«Національна рада розглянула низку питань компаній, що входять до групи «UMH», стосовно розгляду результатів позапланових перевірок, переоформлення ліцензій, а також продовження строку дії ліцензій на мовлення. Зокрема, питання стосувалися таких ліцензіатів: ТОВ Фірми «Волинь», м. Київ, ТОВ «Телерадіокомпанія «Пілот-Україна», м. Одеса, ТОВ «Радіо-Авто», м. Херсон, ТОВ «ТРК «Форум», м. Житомир, ТОВ «ТРК «Донецьк ФМ», м. Донецьк, дочірнє підприємство «Телерадіоорганізація «Довіра», м. Київ, ПрАТ «Студія «Європозитив», м. Київ, ТОВ «ТРК «Киевские ведомости - телерадіоефір», м. Київ, ТОВ «ТРК «НБМ-Радіо», м. Київ, ТОВ ТРК «Золоті ворота», м. Київ, «Новий обрій», м. Київ, «ТРК «ТТ», м. Нікополь Дніпропетровської області,  «Радіостанція «Зоря», м. Запоріжжя», - йдеться у повідомленні.

Позапланові перевірки цих мовників проводилися на заяву громадської організації  «Детектор медіа» щодо того, чи були вчасно подані заяви про переоформлення ліцензій і документи або їх завірені копії, які підтверджують зміну кінцевого бенефіціарного власника.

Зокрема, перевірками встановлено, що в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань міститься інформація про те, що кінцевим бенефіціарним власником контролером деяких компаній є Дмитро Крікберг. Мовники надсилали до Нацради листи у квітні цього року про нібито зміну кінцевого бенефіціарного власника, однак ані заяв встановленої форми, ані документального підтвердження таких змін надано не було.

«Через неподання заяви про переоформлення ліцензій у зв'язку з організаційними змінами статусу та умов діяльності ліцензіатів та неподання жодних підтверджуючих документів Національна рада відповідно до статей 12 і 35 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» ухвалила рішення звернутись до суду з позовом про анулювання ліцензій на мовлення», - уточнює прес-служба Нацради.

Крім того, серед власників окремих мовників зазначена компанія, що зареєстрована на Британських Віргінських Островах та фізична особа, зареєстрована в Белізі, - країнах, що є офшорними зонами. Статтею 12 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» заборонено створення і діяльність телерадіоорганізації, засновником (співзасновниками), власником (співвласниками) якої є нерезидент (нерезиденти), що зареєстрований в одній з офшорних зон.

Читайте також: У зоні АТО транслюватимуть «Перший Західний» і «Радіо М»

Через порушення, обгрунтовані по кожній справі, що розглядалась на цьому засіданні, Нацрада вирішила відмовити у переоформленні ліцензій і звернутися з позовом до суду про їх анулювання.

Регулятор розглянув і заяви щодо продовження строку дії ліцензій на мовлення ТОВ «Радіо-авто», м. Херсон, ТОВ «ТРК «Форум», м. Житомир, дочірнього підприємства «Телерадіоорганізація «Довіра», м. Київ, ПрАТ «Студія «Європозитив», м. Київ, ТОВ «ТРК «НБМ-Радіо», м. Київ, і через порушення та невиконання вимог закону зазначеними ліцензіатами був змушений відмовити мовникам у продовженні їхніх ліцензій на мовлення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-