Євродепутати здивовані підписанням українського закону про освіту

Євродепутати здивовані підписанням українського закону про освіту

Укрінформ
Депутати Європарламенту здивовані тим, що Президент України підписав закон про освіту, не дочекавшись висновків Венеціанської комісії.

Про це кореспонденту Укрінформу в ФРН повідомили з офісу німецького депутата, співголови парламентської асамблеї Euronest, члена фракції Зелених Ребекки Хармс.

«Підписання закону Президентом Порошенка виявилося для мене сюрпризом», - зізналася політик.

Читайте також: Нова школа: Кабмін заклав мільярд на модернізацію перших класів

Вона нагадала, що не далі як минулого тижня депутати Європарламенту і Верховна Рада обговорили питання і погодилася з тим, що український уряд і Президент почекають оцінки закону Венеціанською комісією. За словами Хармс, «це підписання більш ніж невтішне особливо після чесного обміну думками, яке відбулося у нас з українськими колегами». Це, на її думку, негативно позначиться на відносинах між Україною та окремими державами-членами ЄС.

Зрештою, Україна дотримується Європейської хартії про регіональні мови і мови меншин, яка чітко визначає основу того, як обходитися з мовами меншин, в тому числі в школах, яка в останні роки була ефективним інструментом в Україні при вирішенні питання. Хартія, зазначила Хармс, зарекомендувала себе як успішний інструмент деполітизації питання у багатьох частинах Європи і закликала на його основі прийти до угоди між Україною, її меншинами та членами ЄС.

Член фракції Зелених Європарламенту від Угорщини Бенедек Явор у свою чергу привітав той факт, що Україна має намір зблизити свою освітню систему з європейськими моделями. Однак ліквідація існуючих прав меншин на освіту рідною мовою не відноситься до таких кроків, підкреслив він. Євродепутат вважає, що обнадійливою була обіцянка взяти до уваги думку Венеціанської комісії щодо окремих частин Закону про освіту, що мають відношення до мов меншин..

Читайте також: Гриневич про освітній закон: На думку держави-агресора зважати не можна

«Саме в цьому контексті я знаходжу рішення Президента Порошенка підписати законопроект невтішним і вимагаю його коригування згідно з аналізом Венеціанської комісії», - заявив євродепутат.

Нагадаємо: Президент України Петро Порошенко 25 вересня підписав закон, який викликав гарячі суперечки і критику ряду зарубіжних країн. Закон робить українську мову обов'язковою для вивчення у державних школах з п'ятого класу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-