У Кишиневі закликали утриматися від спекуляцій навколо Закону «Про освіту»

У Кишиневі закликали утриматися від спекуляцій навколо Закону «Про освіту»

Укрінформ
Надзвичайний і Повноважний посол України в Молдові Іван Гнатишин закликав утриматися від коментарів і спекуляцій навколо прийнятого в Україні Закону «Про освіту».

Про це дипломат заявив під час круглого столу «Молдова-Україна: співробітництво, суперництво, взаємозалежність», організованого Радою зовнішньої політики «Українська призма» та Представництвом Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми направили Закон на експертизу в Раду Європи. Запрошую всіх дочекатися оцінок європейських експертів і утриматися від коментарів і спекуляцій з цього питання», - зазначив дипломат.

Читайте також: Гриневич запевнила румунського колегу, що школи нацменшин не закриватимуть

Раніше президент Молдови Ігор Додон закликав Україну відмовитися від нового Закону «Про освіту», заявивши, що він обмежує права молдован і румунів, які проживають в Україні.

Прем'єр-міністр Молдови Павло Філіп під час зустрічі в Одесі зі своїм українським колегою Володимиром Гройсманом висловив надію, що права молдаван, які живуть в Україні, будуть дотримані.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 5 вересня схвалила закон «Про освіту», який, зокрема, регулює питання використання української мови в сфері освіти. Президент України Петро Порошенко підписав Закон, після чого він був опублікований в «Голосі України».

Читайте також: У Євросоюзі вітають намір України провести експертизу "мовної" статті

Закон передбачає перехідний період для дітей, які вступили на навчання до 1 вересня 2018 року і зараз навчаються мовами нацменшин, до 1 вересня 2020 року. З 1 вересня наступного року дошкільну та початкову освіту діти можуть отримувати мовою відповідної національної меншини, при цьому паралельно вивчаючи державну.

З 5 класу діти національних меншин будуть починати вчитися державною мовою, а мову нацменшин вивчатимуть як окрему дисципліну. Якщо мова нацменшини відноситься до мов Європейського Союзу, можливо викладання нею однієї чи кількох дисциплін.

Читайте також: Гриневич про освітній закон: На думку держави-агресора зважати не можна

Водночас офіційні органи ряду країн, що мають велику діаспору в Україні, висловили протест з приводу прийняття цього закону.

Україна направила статтю 7 закону України "Про освіту" на експертизу в Раду Європи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-