У Євросоюзі вітають намір України провести експертизу

У Євросоюзі вітають намір України провести експертизу "мовної" статті

Укрінформ
У Євросоюзі вітають намір України передати на експертизу до Ради Європи положення про мови закону "Про освіту" з метою їх аналізу та отримання рекомендацій щодо імплементації цього законодавства.

Про це в ексклюзивному коментарі власному кореспонденту Укрінформу у Брюсселі заявила речниця Єврокомісії Майя Косьянчич, реагуючи на заяву уряду Угорщини щодо блокування європейської інтеграції України через мовні положення закону відносно національних меншин.

"Ми вітаємо заявлений намір українського керівництва подати запит щодо експертної думки від Ради Європи. Ця думка має бути належним чином взята до уваги, так само й щодо положень стосовно імплементації законодавства", - заявили в ЄС.

Косьянчич нагадала про міжнародні зобов’язання України у сфері виконання Рамкової конвенції Ради Європи про захист національних меншин, а також Європейської хартії регіональних мов та мов меншин.

Читайте також: Експертиза Ради Європи "мовної" статті має припинити маніпуляції - Климпуш-Цинцадзе

У ЄС також відзначили доповідь Венеціанської комісії, де Україні рекомендовано збалансовано захищати регіональні мови та мови меншин.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 5 вересня ухвалила закон "Про освіту", який, зокрема, регулює питання використання української мови у сфері освіти. 25 вересня його підписав Президент України Петро Порошенко.

Водночас у ряді країн, які мають діаспору в Україні, висловили протест з приводу статті закону про навчання дітей нацменшин українською мовою.

Разом з тим у законі про освіту передбачено, що діти нацменшин в Україні продовжуватимуть вивчати рідну мову, а з середньої школи починатимуть вчитися державною мовою. Якщо мова нацменшини належить до мов Європейського Союзу, можливе викладання також нею однієї або кількох дисциплін.

Україна направила на експертизу до Ради Європи мовну статтю закону про освіту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-