Гриневич запевнила румунського колегу, що школи нацменшин не закриватимуть

Гриневич запевнила румунського колегу, що школи нацменшин не закриватимуть

Укрінформ
Міністр освіти Лілія Гриневич назвала дуже продуктивною зустріч з румунським колегою Лівіу Мар'яном Попом, на якій обговорювалося питання впливу закону "Про освіту" на школи з навчанням мовами нацменшин.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Загалом домовленість у результаті зустрічі полягає в тому, що міністр освіти Румунії зустрінеться з керівництвом парламенту і прем'єр-міністром Румунії і розповість про ситуацію щодо імплементації закону", - сказала Гриневич.

Вона також охарактеризувала сьогоднішню дискусію як "дуже продуктивну".

"Домовилися про подальшу співпрацю щодо внесення уточнень до закону про середню освіту. Знято багато міфів, зокрема про те, що школи з мовами нацменшин будуть закривати", - наголосила український міністр і уточнила, що йдеться не про зміни до закону, а саме про уточнення щодо мовної статті.

Читайте також: Гриневич про освітній закон: На думку держави-агресора зважати не можна

За словами Гриневич, закон про освіту буде наданий на експертизу Венеціанської комісії, а статтю, що регламентує питання мови в освіті, деталізують у законі про середню освіту і в навчальних планах.

Керівник МОН також висловила сподівання, що висновок Венеціанської комісії буде наданий до кінця осені, і він буде позитивним.

За даними МОН, на сьогодні в Україні мовами національних меншин навчається близько 400 тисяч дітей у 735 навчальних закладах. Як правило, у них українська мова вивчається як предмет.

В Україні працює 75 шкіл з румунською мовою навчання, в яких навчається 16 тис. 139 дітей. Ще 4,1 тис. дітей вивчають румунську мову як предмет.

Як повідомлялося, Верховна Рада 5 вересня ухвалила закон «Про освіту», який, зокрема, регулює питання використання української мови у сфері освіти. 25 вересня його підписав Президент Петро Порошенко.

У законі передбачено, що діти нацменшин в Україні продовжуватимуть вивчати рідну мову, а з середньої школи починатимуть вчитися державною мовою. Якщо мова нацменшини належить до мов Європейського Союзу, можливе викладання також нею однієї або декількох дисциплін.

Водночас у ряді країн, які мають діаспору в Україні, висловили протест з приводу статті закону про навчання дітей нацменшин українською мовою.

Україна направила на експертизу до Ради Європи мовну статтю закону про освіту.

27 вересня цей закон опублікований у парламентському виданні "Голос України". 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-