Жертви воєнних злочинів вимагатимуть закону, що дозволить покарати Росію

Жертви воєнних злочинів вимагатимуть закону, що дозволить покарати Росію

Укрінформ
Світлова відеопроекція Zero Impunity (Нульова безкарність) з'явиться на будівлі Кабінету міністрів України. 

За її допомогою  жертви воєнних злочинів в Україні звернуться до влади з вимогою ухвалити закон, що передбачав би відповідальність Росії за злочини проти людяності, повідомляє Центр громадянських свобод.

"У п'ятницю, 8 вересня, о 20.30 на будівлі Кабінету Міністрів України з'явиться світлова відеопроекція людей, які стали жертвами воєнних злочинів у ході війні із Російською Федерацією. Вони звернуться до уряду та парламенту із проханням надати національним органам розслідування належний правовий інструментарій для розслідування міжнародних злочинів і внести для цього необхідні зміни в законодавство", - йдеться в повідомленні.

У результаті розпочатої Росією війни в Україні за три роки загинуло щонайменше 10 тисяч людей і понад 23 тисячі було поранено. Тисячі цивільних осіб були викрадені та кинуті до підвалів, піддані тортурам та залякуванням. Однією з суттєвих перешкод у встановленні справедливості у цих справах є застарілий Кримінальний кодекс України, в якому досі не передбачено відповідальності за злочини проти людяності, а його положення щодо воєнних злочинів не в повній мірі відповідають вимогам сучасного міжнародного права. Недоліки законодавства не дають можливість органам національного розслідування та національній судовій системі здійснити правильну кваліфікацію цих дій як міжнародних злочинів, які не мають термінів давності.

Читайте також: Расмуссен і Вершбоу закликають ООН ввести "блакитні шоломи" на Донбас

Для вирішення цієї проблеми платформа "Правозахисний порядок денний" у співпраці з Міністерством юстиції розробила законопроект "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо забезпечення його гармонізації з положеннями міжнародного права". На даний час документ проходить процедуру узгодження в уряді, після чого буде зареєстрований у парламенті.

Світлову відеоінсталяцію підготувала команда французьких кінематографістів Zero Impunity, які борються з безкарністю в ході збройних конфліктів у різних куточках планети.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-