У Києві пройшов Кримський вечір з нагоди Міжнародного дня корінних народів

У Києві пройшов Кримський вечір з нагоди Міжнародного дня корінних народів

Фото, відео
Укрінформ
На захід завітала українська співачка Джамала. 

З нагоди Міжнародного дня корінних народів світу Міністерство інформаційної політики України та Меджліс кримськотатарського народу в Американському домі провели Кримський вечір («Qіrіmaksami» (Crimean evening).

Про це розповіла перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні захід, який ми робимо з нашими партнерами Американським домом, присвячений відзначенню вже на офіційному рівні Міжнародного дня корінних народів, який святкується вже більше 10 років саме 9 серпня. Це ще один захід з точки зору промоції і просвіти щодо кримських татар і політики України по відношенню до корінного народу", - сказала Джапарова.

За її словами, у 2007 році ООН приймала базовий документ, що регулює правовідносини і права корінних народів, яких сьогодні налічується у світі близько 370 мільйонів осіб. "Тоді Україна, на жаль, утрималась від голосування і не підтримала цей документ. Проте в 2014 році Україна разом з Канадою приєдналися до цієї декларації і це стало перемогою нашої країни, коли ми вже заявили, що Україна - це країна, яка підтримує корінні народи", - додала вона.

Джапарова повідомила, що даний захід був реалізований в рамках стратегії щодо інструментів публічної дипломатії кримськотатарського району.

Читайте також: Росія має припинити національні репресії в Криму - МЗС

На заході також представлена виставка про етногенез, історію і культуру кримськотатарського народу (англійською мовою), яка була підготовлена Естонським інститутом з прав людини, Міністерством інформаційної політики України, Кримськотатарським ресурсним центром за підтримки Міністерства закордонних справ Естонії.

Окрім цього, відвідувачі змогли побачити сучасні роботи заслуженого художника України Мамута Чурлу та майстра картин з батіку Ельміри Сейт-Аметової.

"Виставка, яку можна побачити, вона адресована для закордонного читача. Вона стисло розповідає про нашу історію. Виставку ми плануємо направити у Міністерство закордонних справ, для того, щоб такі виставки можна було б влаштовувати в приміщеннях наших посольств", - зауважила вона. 

Джапарова повідомила, що виставка розповідає про сьогодення, а саме про окупацію Криму Російською Федерацією. Також на виставці представлені експозиції з національним одягом та предметами побуту кримських татар.

У ході заходу відбувся концерт, під час якого виступили відомі кримськотатарські співаки. 

"Цей концерт - це така спроба занурити наших гостей в атмосферу кримськотатарської культури. Адже ми згадуємо про Крим саме з точки політичних репресій, які там відбуваються, а саме культурний пласт ми забуваємо. Кожен такий публічний захід є способом захистити людей. Цей захід - це спроба підтримати тему Криму в інформаційному просторі України", - сказала вона. 

Також на заході були присутні лідери кримських татар, Мустафа Джемілєв та Рефат Чубаров. 

Як зазначив глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, цей захід є ще однією спробою нагадати про судові переслідування щодо татар у Криму. "Для нас сьогодні цей день - намагання ще раз разом знайти якомога коротші шляхи до повернення Криму в український суверенітет", - зазначив він. 

Міжнародний день корінних народів світу відзначається 9 серпня починаючи з 1995 року за рішенням Організації Об’єднаних Націй. Саме в цей день у 1982 році вперше відбулось засідання Робочої групи з питань корінних народів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-