Суд у Нідерландах щодо МН17 зобов’язує Росію співпрацювати - посол

Суд у Нідерландах щодо МН17 зобов’язує Росію співпрацювати - посол

Укрінформ
Проведення суду щодо винуватців збиття Боїнга МН17 в межах національної судової системи Нідерландів є наступним найбільш ефективним варіантом після того, як Росія заблокувала створення міжнародного трибуналу ООН у 2015 році.

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповів посол України у Нідерландах Всеволод Ченцов.

"Звичайно, найбільш ефективним інструментом притягнення до відповідальності винних у збитті літака було б створення трибуналу Радою Безпеки ООН. Оскільки Росія заблокувала цей процес, причетні держави обрали наступну найбільш ефективну опцію", - сказав він.

За словами дипломата, після накладення Росією вето у Радбезі ООН на створення міжнародного трибуналу аналізувалися два варіанти – створення трибуналу за участю п’яти країн, що входять до Міжнародної спільної слідчої групи (Україна, Нідерланди, Австралія, Бельгія та Малайзія), а також суд в рамках національної судової системи.

"Ми пройшли дуже довгий шлях. На базі того, що було зроблено у 2015 році (проект Резолюції РБ ООН та статут міжнародного трибуналу), ми підготували усі необхідні документи для створення трибуналу за участю п’яти країн. Але коли ми почали порівнювати дві опції – трибунал і суд в рамках національної юрисдикції, то дійшли висновку, що національна юрисдикція є більш надійним варіантом з кількох міркувань. Перш за все – це наявність у Нідерландах сталої системи правосуддя, яка має відповідний авторитет, є об’єктивною, має довіру і є мінімально вразливою до будь-яких впливів", - сказав він.

Крім того, як зазначив посол, аналізувалося, як механізм працюватиме на практиці, зокрема, у якій мірі можна буде забезпечити співпрацю вже на судовій стадії.

"У випадку нідерландської юрисдикції, у тієї ж Російської Федерації є зобов’язання в рамках угод про правову допомогу в кримінальних справах. Принаймні, коли справа потрапить у нідерландський суд, можна буде звернутися до російської сторони з відповідним запитом. А виконувати такий запит чи ні - це вже питання політичної волі та ставлення до своїх міжнародних зобов'язань", - сказав він.

За словами дипломата, ще одним чинником було питання часу.

"Для створення трибуналу потрібно домовитися щодо права, яке буде застосовуватись до цього процесу, створити сам трибунал, обрати суддів, прокурора, профінансувати такий орган і тільки тоді можна буде рухатись вперед. Таким чином, це кілька років. У випадку національної юрисдикції усі елементи вже існують і необхідне лише додаткове "налаштування", - сказав він.

Читайте також: МН17: Малайзія сподівається, що дізнається імена винних до кінця року

Також, за словами Ченцова, важливим аргументом було те, що родичам і близьким загиблих буде набагато простіше брати участь у процесі, який проходитиме на території Нідерландів.

Крім того, як зазначив посол, ще одним аспектом була фінансова сторона.

"У випадку проведення суду в Нідерландах є відповідні бюджетні асигнування. Додаткові витрати  пов'язані з міжнародних характером справи. У будь-якому випадку це, звичайно, набагато менший фінансовий тягар, ніж у разі створення окремого судового органу", - додав він.

Повний текст інтерв’ю з Надзвичайним та Повноважним послом України у Нідерландах читайте на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-