Україна затримала полковника РФ - друга

Україна затримала полковника РФ - друга "Мотороли" та Захарченка - журналіст

Укрінформ
Українська контррозвідка провела спецоперацію, в результаті якої було затримано друга бойовиків «Мотороли», «Гіві» і ватажка «ДНР» Олександра Захарченка російського полковника Валерія Гратова.

Про подробиціі затримання повідомив на своїй сторінці у Facebook журналіст Андрій Цаплієнко.

"Контррозвідка СБУ віртуозно провела спецоперацію і затримала друга «Мотороли», «Гіві» і Захарченка", - написав Цаплієнко.

За його словами, колишній начальник особистої охорони «президента» невизнаного Придністров'я, діючий інструктор донбасівських бойовиків намагався перейти кордон з підробним українським паспортом на ім'я пенсіонера Валерія Войтенка. Але контррозвідники давно знали, що під цим ім'ям ховається певний «Санич», відомий у Москві як полковник ПДВ Валерій Гратов.

Як пише Цаплієнко, українська контррозвідка раніше отримала дані про намір російської ФСБ призначити заступником «міністра держбезпеки Придністров'я» свою людину. Головна умова - вона має бути кадровим російський військовим з досвідом бойових дій на Донбасі, на боці бойовиків. На цю роль було обрано Валерія Олександровича Гратова, російського офіцера-десантника, який упродовж семи років охороняв лідера Придністров'я Ігоря Смирнова, а потім перебрався до Москви. З 2014 року полковник Гратов знаходиться на Донбасі, де офіційно очолює «Союз десантників Донбасу».

Читайте також: Російські "контролери" звинуватили Захарченка у розкраданнях - розвідка

У бесіді з контррозвідниками Гратов намагався приховати свою справжню роль у підготовці бойовиків, мовляв, «медалі ювілейні роздавав, і все», пише журналіст. Але влітку 2015 року Гратова знімали на блокпосту, перед яким було встановлено плакат: "Укропы, добро пожаловать в ад!". А командир так званої «військової частини 08805» у «ДНР» у листі до Державної Думи РФ рапортував: "З 29.08.2014 року Гратов Валерій Олександрович знаходився у зоні бойових дій у Луганській Народній Республіці та Донецькій Народній Республіці по теперішній час. Зокрема, був відзначений за виконання бойових завдань... Участь у бойових діях: Луганськ, Алчевск, Горлівка, Макіївка, Донецьк, Сніжне, Іловайськ, Єнакієве, Вуглегірськ, Дебальцеве".

Адже саме 29 серпня 2014-го в Іловайську сталося пряме російське вторгнення на територію України повітряно-десантних військ РФ, підкреслив Цаплієнко.

У «портфоліо» Гратова - маса фотографій з відомими бойовиками: з «Моторолою», «Гіві», Мозговим, Безлером, Захарченком, Басуріним, Пургіним. Коментуючи фото з автоматом в руках на в'їзді до щойно захопленого українського міста Дебальцеве, Гратов стверджує, що приїхав туди «з гуманітарною місією», а автомат, мовляв, «сунули в руки».

Але незабаром, розповідаючи про свою «діяльність», «Санич» проговорився: "Ми застрибнули до окопа, а там двоє. Ну, взяли їх в полон. "Чому стріляли?" - говорю ім. Вони то мовчать, то мукають". Так і злетіла маска, оголивши справжнє обличчя десантника радянського гарту, який ненавидить «хунту» усіма фібрами своєї російської душі, пише Цаплієнко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-