Австралійські українці поділилися спогадами про Голодомор

Австралійські українці поділилися спогадами про Голодомор

Укрінформ
Напередодні прем'єрного показу в Австралії художнього фільму «Гіркі жнива», місцеві ЗМІ надрукували спогади австралійських українців, котрі пережили ті страшні події.

Про пише видання Herald Sun.

«У мене є страшний спогад: одного звичайного дня я йду на станцію зі школи і бачу - поруч зі станцією лежить жінка, а на ній дитина – обоє мертві», - розповів виданню 99-літній Федір Габелко, українець з Мельбурна, який пережив сумнозвісний примусовий голод проти українського народу з боку радянського диктатора Йосипа Сталіна.

Будучи підлітком Габелко став свідком одного з найбільших злочинів 20-го століття, що мав місце в його рідній Україні на початку 1930-х років. Мільйони людей загинули, коли диктатор Радянського союзу Йосип Сталін розв'язав штучний голод у спробі підкорити окуповану країну. Ці події, відомі українцям як Голодомор, стали крайнім заходом, на який пішла комуністична влада, відібравши у людей їжу, щоб цією безжальною політикою змусити селян піти у колгоспи, узагальнює видання

«У школі нам давали мисочку супу - це була вода, в якій плавали зо три поодинокі горошини - і крихітний шматочок хліба до цього...», - згадує Габелко, який у той страшний час жив на Полтавщині.

За словами українця він вижив, лише тому, що його батько мав змогу ловити рибу в річці, яка протікала через їхню ділянку.

«Іншим людям не так пощастило, у нас були родичі, які померли від голоду», - сказав він.

У той час, як люди вмирали від голоду, Сталін продавав українську пшеницю на експорт, наводить газета слова Габелка, який разом з родиною емігрував до Австралії після Другої світової війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-