До підготовки фахівців у вишах можуть залучити підприємства

До підготовки фахівців у вишах можуть залучити підприємства

Укрінформ
Міністерство освіти та науки розглядає можливість впровадження в Україні дуальної освіти за деякими спеціальностями, яка передбачає включення до підготовки фахівців виробничої практики на підприємствах. 

Про це на засіданні "круглого столу", присвяченого питанням дуальної освіти, заявила міністр освіти та науки Лілія Гриневич, повідомляє прес-служба Міністерства освіти та науки.

«Розвиток дуальної освіти, коли в підготовці молодих фахівців беруть участь і навчальний заклад, і підприємство, може стати саме тим поштовхом, що необхідний українській освіті для підвищення якості навчання і її відповідності стандартам та запитам ринку праці», - сказала Гриневич.

Вона також зазначила, що Міністерство фінансів  готове розглядати можливість надання фіскальних стимулів для тих приватних підприємств, які будуть співпрацювати з університетами в цьому напрямку.

За повідомленням МОН, впровадження дуальної освіти найбільш необхідне у виробничій, аграрній та ІТ-сфері. Студенти, які вчаться за цими напрямками, більше потребують практики, ніж теорії. При цьому виробнича база вишів застаріла, в той час як бізнес вкладає кошти в інновації, і може навчити студентів виробничим процесам.

Згідно з принципами дуальної освіти, підприємці можуть формувати розклад занять, забирати зайві предмети і навіть приймати іспити у студентів. Також платять стипендію, наближену до зарплатні. Таким чином молодим спеціалістам не потрібно шукати компроміс між навчанням і заробітком.

У МОН також повідомили, що буде створено спеціальну робочу групу, що займатиметься виробленням рамок співпраці вищих навчальних закладів і представників бізнесу в межах дуальної освіти.

Дуальна освіта - спосіб навчання 50 на 50, коли поєднується теорія у ВНЗ та практика на виробництві, зародився в Німеччині у 1970-х роках. Для отримання теоретичних знань студенту достатньо 1-2 дні на тиждень відвідувати ВНЗ, а також працювати самостійно. Решта підготовки - це робота на підприємстві. Відтоді німецька система, що поєднує державну професійну школу з виробничим навчанням, вважається зразковою, і була експортована в численні країни. Потім цей досвід повторила Канада й багато країн Європи - Австрія, Швейцарія та інші.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-