"Моторолу" могли застрелити - "МВС ДНР"

Документ
Укрінформ
Російський найманець Арсен Павлов (більш відомий як "Моторола"), швидше за все, був застрелений разом зі своїм охоронцем у ліфті власного будинку, а лише потім їхні тіла підірвали у ліфті. Підрив, ймовірно, був націлений на приховання всіх аспектів вбивства та видання його за акцію "українських диверсантів", які підривають людей прямо у житлових будинках.

Такий варіант ліквідації бойовика випливає з довідки, підготовленої "експертно-криміналістичним центром" (ЕКЦ) так званого "міністерства внутрішніх справ ДНР", яка є у розпорядженні Укрінформу.

Документ був переданий агентству однією з українських хакерських груп, де стверджують, що він був "знятий" з робочого комп’ютера начальника "ЕКЦ МВС ДНР" Світлани Шерстобитової. Про високу ймовірність того, що довідка є справжньою, заявив і один з колишніх співробітників української спецслужби, до якого агентство звернулося за консультацією.

У довідці йдеться про дії експертів-вибухотехніків, які відразу після вибуху в будинку, де проживав ватажок НЗФ "Спарта", прибули на місце інциденту. Відразу після прибуття експертна група провела огляд місця вибуху, а також виявила і вилучила низку предметів.

Далі - цитування з документа, датованого 17 жовтня 2016 року та зареєстрованого під вихідним №6/1-8109:

"У ході огляду було виявлено та вилучено:

- фрагменти трьох-чотирьох мобільних телефонів;

- дисковод від ноутбуку (нетбук);

- антена від портативної радіостанції Motorola;

- шість круглих акумуляторів для тактичних ліхтариків (два – на підлозі кабіни, 4 – на 1 поверсі у ліфтовій шахті серед сміття);

- патрони калібру 5,45 мм – 25 шт.;

- гранати ВОГ-25 – 3 шт., одна з них має пошкодження та знаходиться на зберіганні в ЕКЦ;

- пістолет Макарова з магазином з 8 патронами;

- автомат АК-74 з розбитим порожнім магазином та пристебнутим підствольним гранатометом ГП-25;

- чотири 9-мм кулі, що пройшли канал ствола;

- змиви з балок на даху ліфтової кабіни та з тросів;

- особисті речі та зброя загиблих (пістолет АПС у кобурі, тактична сумка, носильні речі, матер'яний ремінець з руки, емблема батальйону "Спарта" та ін.)".

Знайдені на місці ліквідації "Мотороли" кулі, як і інші предмети (у тому числі під час додаткового огляду наступного дня), у подальшому були забрані слідчими "військової прокуратури" та "МГБ". Як зазначає "начальник ЕКЦ МВС ДНР", дослідження знайдених предметів не призначалися.

"Серед виявлених речових доказів у ліфтовій шахті на 1 поверсі фрагментів відеокамер немає", - йдеться також у документі. Як відомо, раніше ЗМІ повідомляли, що у під'їзді не виявилося відеокамер спостереження, а напередодні вибуху з будинку "Мотороли" також було знято охорону.

Поруч із цим, у документі детально розписується, де саме стався вибух та які хімічні речовини (гексоген) були виявлені на місці вибуху. У тому числі, вказується на знайдений наступного дня після вибуху "ізолятор електричних проводів, який застосовується для підривних робіт на кар’єрах" – факт, що явно має наштовхнути на те, що підрив здійснювали не специ, а "диверсанти-партизани".

"Організація такого роду операції в центрі окупованого Донецька, а також спроби так званих силових структур "ДНР" приховати всі аспекти вбивства може свідчити про залучення російських спецслужб до чергової ліквідації ще одного командира бойовиків, який багато знав чи йшов всупереч "політиці партії" та російського керівництва", - прокоментував Укрінформу цей документ колишній співробітник спецслужби.

На його переконання, ліквідація Павлова, який ще до "періоду героя ДНР" брав участь в окупації Криму, розхитуванні ситуації у Харкові та захопленні Слов'янська, була очікуваною. 

"От тільки просто застрелити "Моторолу" - було б занадто схоже з іншою ліквідацією, нещодавно проведеною російськими спецслужбами. Адже лише місяць перед цим у підмосковському "Вєтєрку" було застрелено ще одного "занадто багато знаючого" - засновника бандформувань бойовиків "ДНР" Євгена Жиліна", - додав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-