Чехія планує відкрити Генконсульство в Дніпрі

Чехія планує відкрити Генконсульство в Дніпрі

Укрінформ
Чехія взяла шефство над Дніпропетровською областю в процесі повоєнної відбудови, а згодом планує відкрити своє Генконсульство в Дніпрі.

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповів заступник міністра закордонних справ Чеської Республіки Ян Маріан.

«На даний момент створено спеціальну дипломатичну посаду при посольстві в Києві – спеціальний дипломат для Дніпра. Ця посада заповнена з літа минулого року. Наступним кроком стане відкриття офісу посольства в Дніпрі. Ці кроки приведуть до створення повноцінного генерального консульства в майбутньому, як тільки це дозволить ситуація», - повідомив заступник глави МЗС.

Прага торік домовилася з Києвом про відкриття дипломатичного офісу ЧР у місті Дніпро, яке Чехія хоче взяти під свій патронат у післявоєнній відбудові.

Республіка вже має інтенсивну програму співпраці з Дніпропетровською областю, визначає об’єкти та території для реконструкції та відбудови. У такий спосіб, підкреслив Маріан, можна краще скоординувати концептуальний підхід до завдань, які стоять попереду.

Дніпровській області буде також надано особливу увагу під час реалізації проєктів у рамках Програми допомоги Україні в гуманітарній сфері, відбудові, стабілізації та економічній галузі на 2023-2025 роки (Humanitarian, Reconstruction, Stabilisation and Economic Assistance Programme to Ukraine 2023-2025, «Програма Україна»), ухваленої урядом Чехії.

Читайте також: Дніпропетровщина отримала від Чехії пів тисячі газових обігрівачів

«Вибір Дніпропетровської області як чеського пріоритету для відбудови значно посилив позиції Чехії та чеських компаній у цьому регіоні. Проте вибір однієї території не означає, що чеські компанії та державні установи не можуть бути залучені до проєктів у решті регіонів країни, так само як гуманітарна допомога Чехії та підтримка розвитку також зосереджена і на інших українських областях», - додав дипломат.

Він також розповів про інші проєкти допомоги з боку Чехії. Серед них проєкти MEDEVAC у Західній Україні; сприяння гуманітарному розмінуванню сільськогосподарських територій, які постраждали від війни; допомога з технічним оснащенням Центру професійно-технічної освіти та гуртожитку в Дніпрі; обладнання перинатального центру в Харкові, операційних у Волинській обласній лікарні, в Марганці та у пологовому будинку в Львові; поставки мобільних водоочисних станцій в райони України, які постраждали від дефіциту; доставка 25 трамваїв до українського Конотопа тощо.

Чехія є одним із найвідданіших партнерів України в ЄС після початку повномасштабної війни. Серед найбільш важливих і відомих ініціатив – пошук боєприпасів для ЗСУ в третіх країнах за гроші ЄС.

Фото: Телеграм Сергій Лисак / Дніпропетровська ОВА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-