Ян Маріан, заступник міністра закордонних справ Чеської Республіки
Ми не можемо дозволити, щоби Україна програла війну
24.05.2024 08:00

Чеська Республіка від самого початку війни є одним із найщиріших і найвідданіших партнерів України в її боротьбі проти російської агресії. Чехія провела ревізію своїх запасів озброєнь і віддала все, що могла, а план уряду та президента республіки щодо закупівлі амуніції для ЗСУ відомий усьому світу саме як «чеська ініціатива». Прага на всіх міжнародних майданчиках активно відстоює право України бути членом євроатлантичних структур. Не будемо забувати й про величезну кількість біженців, яким Чехія надала притулок, – майже 4% від загальної кількості власного населення.

Велику роль у всьому, що стосується допомоги нашій державі, відіграє міністерство закордонних справ ЧР. В інтерв’ю Укрінформу заступник міністра Ян Маріан розповів про численні заходи, на яких обговорюється підтримка України, та проєкти, у яких бере участь безпосередньо дипломатичне відомство. Почали із Саміту миру, участь у якому підтвердив президент Петр Павел.

ШИРОКЕ ПРЕДСТАВНИЦТВО НА САМІТІ – КРОК ДО СТАЛОГО МИРУ В УКРАЇНІ

- Менше ніж за місяць, 15–16 червня, у Швейцарії має відбутися Глобальний саміт миру. Ви особисто представляли Чехію на одній з «підготовчих» зустрічей, у Джидді. Чого, на вашу думку, очікувати від саміту?

Агресія Росії має далекосяжні глобальні наслідки, як-от продовольча та енергетична безпека, ядерна безпека та захист

- Ми очікуємо від цього саміту подальшої демонстрації та підтвердження підтримки міжнародним співтовариством принципів міжнародного права, які Росія так грубо порушила, розпочавши агресію проти України. Ми віримо, що більшість міжнародної спільноти могла б об’єднатися навколо принципів міжнародного права, закладених у Статуті ООН. Широке представництво на саміті тоді можна було б розглядати як крок уперед до сталого та справедливого миру в Україні.

Не менш важливо і необхідно говорити з нашими глобальними партнерами, такими як країни БРІКС, та іншими партнерами з так званого Глобального Півдня і пояснювати їм сутність російської агресії та те, як вона підриває міжнародний порядок і стабільність.

Знайти довгострокове і справедливе мирне рішення – це також у їхніх інтересах, оскільки агресія Росії має далекосяжні глобальні наслідки, як-от продовольча та енергетична безпека, ядерна безпека та захист тощо.

- Чехія разом із Францією, Японією та Швецією очолює робочу групу з ядерної та радіаційної безпеки в рамках мирного плану Президента України Володимира Зеленського з 10 пунктів. Минулого місяця в міністерстві закордонних справ ЧР відбулася робоча зустріч з цього питання. Хто був присутній і яких результатів було досягнуто на цій зустрічі?

Було б корисно розробити детальний план для повторного запуску ЗАЕС

- Ми прийняли 26 делегацій певних країн та міжнародних організацій. На зустрічі WG1 (Радіаційна та ядерна безпека) у Празі були присутні понад 70 учасників, як експертів, так і дипломатів.

Ми також приймали делегацію високого рівня з України в складі міністра енергетики Германа Галущенка, заступниці міністра Світлани Гринчук, директора з ядерної та радіаційної безпеки НАЕК «Енергоатом» Олександра Депенчука.

Основні підсумки семінару були зосереджені на шляхах підвищення ядерної безпеки українських атомних електростанцій та на можливій міжнародній допомозі в цій сфері.

Наприклад, тепер в Україні розробляються дві програми, спрямовані на відновлення нормальної роботи (окупованої Росією) Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС). Учасники висловили повну згоду з тим, що було б корисно розробити детальний план для повторного запуску ЗАЕС, який охоплював би технічний процес крок за кроком, а також надавав експертизу, ресурси та міжнародну допомогу, необхідні для його реалізації.

ЧЕХІЯ ПІДТРИМУЄ МАЙБУТНЄ ЧЛЕНСТВО УКРАЇНИ В НАТО

- 30–31 травня у Празі відбудеться неформальна зустріч Північноатлантичної ради на рівні міністрів закордонних справ. Яка позиція Чехії щодо членства України в НАТО?

- Чехія підтримує майбутнє членство України в НАТО як найвищу гарантію безпеки для України. На Вільнюському саміті ми погодили потужний пакет політичної та практичної підтримки України. І ми раді, що НАТО підтвердило: Україна стане членом НАТО, коли будуть виконані умови. Ми віримо, що майбутній саміт НАТО у Вашингтоні посилить нашу підтримку та допоможе Україні підготуватися до членства в НАТО.

- Цьогорічний форум GLOBSEC відбудеться у Празі з 30 серпня до 1 вересня. Ви поставили свій підпис під Меморандумом про співпрацю щодо його підготовки. Однією з оголошених тем форуму є підтримка України. Хто запрошений на цей захід і які аспекти підтримки обговорюватимуться?

- Це правда. Головною темою форуму GLOBSEC у Празі стане підтримка українців, які захищають свою країну від Росії.

Російська агресія проти України справила надзвичайно великий вплив на глобальну стабільність і безпеку. Ми не можемо дозволити, щоби Україна програла цю війну. Наслідки будуть катастрофічними для Європи та світу.

Президент Павел напряму запросив Президента Зеленського взяти участь у форумі. Також запрошені міністр оборони України та інші представники української влади.

Форум GLOBSEC є справді глобальною подією, в якій беруть участь багато голів держав і урядів, міністрів закордонних справ і оборони з багатьох регіонів світу. Хоча більшість з них представляють країни ЄС і НАТО, ми також маємо честь запросити лідерів зі Східної Європи, Балкан, Близького Сходу і навіть Азії. Серед поважних гостей – генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг і президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Я вірю, що разом із аналітичним центром GLOBSEC нам вдасться створити на форумі необхідний імпульс та забезпечити подальшу підтримку України, що якнайбільше відповідатиме її потребам.

ЧЕСЬКУ ДЕЛЕГАЦІЮ НА КОНФЕРЕНЦІЇ З ВІДНОВЛЕННЯ ОЧОЛИТЬ ГЛАВА МЗС

- Хто представлятиме Чехію на конференції з відновлення України (Recovery Ukraine) у Берліні в червні?

- Делегацію Чехії на конференції з відновлення України у Берліні очолить міністр закордонних справ Ян Ліпавський. Тепер триває підготовка до конференції та спілкування з організаторами.

Водночас Чехія зацікавлена в тому, щоб на ній було якомога більше представників її приватного та некомерційного секторів.

- Чеська ініціатива закупівлі боєприпасів для України отримала широке визнання. Яку роль у цьому відіграє МЗС?

- Оскільки Україна хоробро бореться, вона потребує негайної та ефективної військової допомоги. Тому Чехія та інші країни Альянсу далі постачають в Україну зброю, боєприпаси та обладнання, а також допомагають у підготовці сил ЗСУ.

Чеська ініціатива допомагає закуповувати боєприпаси у третіх країнах в умовах, коли потужності європейського, зокрема українського оборонного комплексу, все ще набирають обертів, розширюються.

Наше міністерство відіграє допоміжну роль у цьому.

ДНІПРОПЕТРОВЩИНА – СФЕРА ОСОБЛИВОГО ІНТЕРЕСУ ЧЕХІЇ

- Торік з’явилася інформація, що Прага домовилася з Києвом про відкриття дипломатичного офісу ЧР у місті Дніпрі, яке Чехія хоче взяти під свій патронат у післявоєнній відбудові. Як просувається це питання?

Чеський патронат над Дніпропетровською областю можна було б охарактеризувати як сферу особливого інтересу

- Чехія має інтенсивну програму співпраці з Дніпропетровською областю. Відкриття дипломатичного представництва в Дніпрі є логічним кроком з її поглиблення. Ми вже робимо кроки в цьому напрямі.

На цей момент створено спеціальну дипломатичну посаду при посольстві в Києві – спеціальний дипломат для Дніпра. Ця посада заповнена з літа минулого року. Наступним кроком стане відкриття офісу посольства у Дніпрі. Ці кроки приведуть до створення повноцінного генерального консульства в майбутньому, як тільки цьому сприятиме ситуація.

Хоча й неможливо розраховувати на повну відбудову країни до завершення конфлікту, беззаперечно можна вже висловити конкретну зацікавленість у реконструкції, обравши конкретну територію. У такий спосіб можна ліпше скоординувати концептуальний підхід.

Вибір Дніпропетровської області як чеського пріоритету для відбудови значно посилив позиції Чехії та чеських компаній у цьому регіоні. Проте вибір однієї території не означає, що чеські компанії та державні установи не можуть бути залучені до проєктів у решті регіонів країни, так само як гуманітарна допомога Чехії та підтримка розвитку також зосереджена на інших українських областях.

Тож чеський патронат над Дніпропетровською областю можна було б охарактеризувати як сферу особливого інтересу, а не як сферу виключної чеської уваги. Це має знайти конкретне відображення в реалізації двосторонніх проєктів.

Дніпропетровській області буде також надано особливу увагу під час реалізації проєктів у рамках Програми допомоги Україні в гуманітарній сфері, відбудові, стабілізації та економічній галузі на 2023–2025 роки (Humanitarian, Reconstruction, Stabilisation and Economic Assistance Programme to Ukraine 2023–2025, «Програма Україна»).

Усі міністерства, відповідальні за реалізацію певних розділів Програми, мають передусім враховувати придатність та доцільність реалізації таких проєктів у Дніпропетровській області під час оцінювання проєктних пропозицій.

Якщо проєкти вже реалізовані в інших місцях, слід розглянути можливість їх розширення на Дніпропетровську область (наприклад, чеські проєкти MEDEVAC у Західній Україні).

ЧЕХІЯ ХОЧЕ СКООРДИНОВАНОГО ПІДХОДУ ЄС ЩОДО УКРАЇНСЬКИХ ЧОЛОВІКІВ ПРИЗОВНОГО ВІКУ ЗА КОРДОНОМ

- Міністерство закордонних справ ЧР відоме своєю дуже конкретною підтримкою України. Наприклад, наприкінці минулого року МЗС зобов’язалося надати 3 мільйони крон для перевезення 25 трамваїв до українського Конотопа. Які ще ініціативи можна назвати?

- Чехія підтримує узгоджені рамки безпекових зобов’язань ЄС перед Україною. Уряд Чехії підготував згадану вже спеціальну «Програму Україна» на 2023–2025 роки, яка охоплює також ширший регіон (особливо Молдову та Грузію). Ми надаємо гуманітарну допомогу Україні через «натуральні» внески та матеріальну підтримку. Вона спрямована на надання доступу людям до системи охорони здоров’я, водопостачання та санітарії, догляд за ветеранами війни та соціально незахищеними верствами населення. Це і про забезпечення питною водою, електроенергією та опаленням, а також притулок для внутрішньо переміщених осіб в Україні та українських біженців у сусідніх країнах.

Крім згаданого доставлення 25 трамваїв в Україну, серед найбільш значущих справ (виконання яких триває або які перебувають у стадії підготовки) є, наприклад, сприяння гуманітарному розмінуванню сільськогосподарських територій, що зазнали шкоди від війни, і внесок у транспортування зерна з України до певних країн Африки в рамках Всесвітної продовольчої програми. У цьому списку також: допомога з технічним оснащенням Центру професійно-технічної освіти та гуртожитку в Дніпрі, обладнанням перинатального центру в Харкові, операційних у Волинській обласній лікарні, у Марганці та в пологовому будинку у Львові, постачання мобільних водоочисних станцій у райони України, які зазнали дефіциту води.

- В Україні та в європейських державах, де перебуває велика кількість українських біженців, точиться жвава дискусія щодо чоловіків у віці від 18 до 60 років. Україна хотіла би їх повернути. Ваше міністерство бере участь у дебатах?

- Так, МЗС та його партнери, головно МВС, беруть участь в обговореннях щодо ситуації з українськими громадянами в Чехії, які підпадають під дію нового закону про мобілізацію. Ми прагнемо досягти скоординованого підходу з іншими країнами ЄС і Шенгенської зони щодо цього.

Ольга Танасійчук, Прага

Фото: МЗС ЧР

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-