У Львові біля зруйнованого Росією музею Шухевича представили виставку про його життя

У Львові біля зруйнованого Росією музею Шухевича представили виставку про його життя

Фото
Укрінформ
У день загибелі головнокомандувача УПА у Білогорщі, на руїнах його музею, презентували виставку «Знайти Романа Шухевича».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Роман Шухевич – надзвичайно сильна та важлива особистість, але мене дуже турбує, що в нас такі герої часто подаються, як «забронзовілі», тобто ти бачиш величну фігуру, але ти не розумієш, якою від був людиною. Завдання цієї виставки показати, що Шухевич з одного боку така ж людина, як ми з вами, а з іншого – це чоловік, який переступив через все людське, що є в нас і піднявся на цей Олімп Героя. Тому ми тут бачимо і веселого хлопця і людину, яка кохала, створювала сім’ю, і спортсмена, і бізнесмена і разом з тим патріота, для якого основною ціллю була боротьба за незалежність. Все це можна поєднувати, як ми бачимо на прикладі Шухевича», - зазначив один із авторів та ініціаторів виставки, історик Володимир В’ятрович.

Виставка «Знайти Романа Шухевича», яка складається з 20-ти інформаційних банерів вражає цікавинками із життя головнокомандувача УПА, про які раніше знали лише одиниці істориків. Зокрема, можна дізнатися, яким чином дід Романа Шухевича долучився до створення «Тіней забутих предків»; як квартирант Шухевичів Євген Коновалець вплинув на малого Ромка та за що на майбутнього генерала скаржилися в польській школі; за яких обставин у 19 років Шухевич вчинив перший атентат; чому опинився у в’язниці і як вона допомогла Роману Шухевичу стати бізнесменом у сфері реклами; як склалася доля дружини та дітей Шухевича після його смерті; чому ніхто не знає місце поховання головного командира УПА й навіщо частину його справи спалили у вже незалежній Україні.

Читайте також: Біля знищеного росіянами музею Шухевича у Львові провели теренову гру

Також команда проєкту оприлюднила соціологічне опитування про сприйняття і обізнаність українців про УПА та Романа Шухевича. Зокрема у цьому опитуванні на запитання “Ви хотіли б чи ні, щоб у вашому місті / селі був музей, присвячений боротьбі УПА?” ствердно відповіли 67% респондентів (жовтень 2023 року, Демократичні ініціативи, КМІС).

У Львові біля музею Шухевича, який зруйнувала РФ, презентували виставку про життя командира УПА / Фото: Анастасія Смольєнко. Укрінформ

Під час урочистого вшанування пам’яті командира УПА у 74-ту річницю з дня загибелі представники влади та громадськості поклали квіти до пам’ятника Романа Шухевича в Білогорщі та спільно з духовенством помолилися панахиду та заспівали повстанських пісень.

«Я приємно здивована, що сьогодні стільки людей прийшло, бо коли почалася пандемія коронавірусу, то нас в день загибелі батька сюди приїхало лише четверо. Може, тому, що музей зруйнувала Росія є така цікавість… Але як би не було, мені приємно, що про нього пам’ятають і я вірю, що цей музей буде відбудовано у найближчий час, і зроблять його таким, яким він був, до влучання ворожого Шахеду», - сказала донька головнокомандувача УПА Марія Трильовська-Шухевич.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні Львівська міська рада розпочала прийом заявок на участь у всеукраїнському відкритому архітектурному конкурсі на проєктну пропозицію з відновлення Музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича, який зруйнували в ніч на 1 січня російські «Шахеди».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-