У законі про «військовий» ПДФО закладено списання давніх боргів громад - депутат

У законі про «військовий» ПДФО закладено списання давніх боргів громад - депутат

Відео
Укрінформ
У законі про «військовий» ПДФО передбачено норму про списання боргів громад, що залишалися ще з часів президентства Януковича.

Про це заступник голови комітету ВР з питань організації державної влади Віталій Безгін сказав у ефірі програми Укрінформу »Самохвалов запитує».

«Заклали норму (у закон про військове ПДФО - ред.) про списання боргів, які впали на громади ще з часів Януковича і не дозволяють дешево кредитуватися у міжнародних партнерів. Для Києва це списання становило 3,5 млрд грн. А втрати Києва у 2023 році за три місяці  - 1,8 млрд грн", - сказав Безгін.

Водночас він визнав, що після ухвалення закону «так сталося, що багаті громади отримали більше, деякі слабші отримали менше».

Депутат нагадав, що у підсумковій редакції закону є норми про додаткові дотації для деокупованих територій, вирівнювання по показниках 2021 року і невилучення реверсної дотації.

«Наприклад, у Херсона, Херсонської громади, звідки весь бізнес виїхав, реверсна дотація - нуль. Херсон буде тотально залежний від дотацій на деокуповані території. У Дніпра, який як фортеця велику функцію оборони у державі виконує, невилученого реверсу (реверсної дотації - ред.) 2,7 млрд грн. Це був той компроміс, який був знайдено», - розповів Безгін.

Читайте також: Згорнути реформу децентралізації в Україні неможливо - депутат

Як повідомлялося, у листопаді 2023 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України».

Змінами до Бюджетного кодексу передбачено перенаправити ПДФО з доходів військовослужбовців (96,3 млрд грн) у 2024 році до спецфонду держбюджету.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-