Згорнути реформу децентралізації в Україні неможливо - депутат

Згорнути реформу децентралізації в Україні неможливо - депутат

Самохвалов запитує
Укрінформ
Реформа децентралізації стала в Україні найуспішнішою і згорнути її неможливо.

Про це народний депутат, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади Віталій Безгін сказав в ефірі програми Укрінформу "Самохвалов запитує".

"Чи є ризики, що децентралізація може бути згорнута? Це неможливо. Через кілька причин. Перше - саме по собі самоврядування зміцнішало за 10 років. По-друге, є євроінтеграційний трек. Вступати в Євросоюз, якщо ти згортаєш найуспішнішу реформу, неможливо. А вона відображена безпосередньо у висновках Єврокомісії як позитивний трек. І третій момент - вона органічна в Україні. Україна ніколи не була про жорстку вертикальну державу. Вона була все одно про систему управління, яка ближче до громадян", - підкреслив Безгін.

Він зазначив, що місцеве самоврядування може постраждати у фінансовій складовій внаслідок повномасштабного вторгнення РФ.

"Ми маємо розуміти, що ці непрості дискусії про вилучення фінансових ресурсів наприкінці минулого року... Ми всі реалісти - у 2024 році буде гірше. І за потреби на ЗСУ забиратимуть у всіх, не тільки у громад. Якщо зараз ми кажемо про непростий трек мобілізації, він потребує додатково сотень мільярдів гривень, відповідно, решта видаткових статей будуть різатися. З іншого боку, ми розуміємо, що іншого варіанту у держави, щоб вижити, немає", - сказав Безгін.

Читайте також: Шмигаль: Війна внесла корективи у тактику децентралізації, але реформа - на часі

Він зазначив, що на початку повномасштабного вторгнення горизонтальна система управління мала свій ефект, коли голови громад не чекали на вказівки зверху, а змогли діяти автономно.

Як повідомлялося, реформа децентралізації в Україні була розпочата у 2014 році і передбачає посилення місцевого самоврядування; гарантії наділення місцевого самоврядування достатніми повноваженнями та ресурсами; передача «на місця» максимальної кількості повноважень, які органи місцевого самоврядування здатні виконати; створення обʼєднаних територіальних громад та інше.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-