У Запоріжжі родини військовополонених провели акцію «Не мовчи, полон вбиває»

У Запоріжжі родини військовополонених провели акцію «Не мовчи, полон вбиває»

Фото
Укрінформ
У Запоріжжі близько 200 рідних та близьких полонених захисників Маріуполя вийшли на акцію, аби привернути увагу суспільства та зрушити з місця процес обміну.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Кожну хвилину їх катують. Це не образність, це правда. Їм ламають пальці, гвалтують. Те, що не може собі уявити жодна нормальна людина, коїться з нашими хлопцями, з нашими левами. Їх ламають, їх бояться і тому ненавидять. Ось ці люди, хто тут зібрався, то сталеві мальви. Мальва - це символ дому, затишку. Зараз ці матері, доньки, сестри, наречені мають стояти й бути сталевими і чекати додому. Ми маємо зробити все, аби хлопці повернулись і мальви знову квітли. Люди світу, вільні люди - до вас звертаюсь: говоріть про них, допоможіть нам вернути наших левів живими”, - закликала організаторка акції «Не мовчи, полон вбиває» Ольга Плечун.

У Запоріжжі родини військовополонених провели акцію «Не мовчи, полон вбиває» / Фото: Дмитро Смольєнко, Ольга Звонарьова

Вона нагадала, що останній обмін військовополоненими був у червні. Зараз у полоні росіян перебувають, за дуже приблизними цифрами, понад 2000 військових. Ба більше, росіяни судять полонених військовослужбовців за кримінальним кодексом, що є порушення прав людини.

“Травень-червень був останній обмін. Потім жодного зрушення. Не тому, що ми не хочемо, у нас є ким обмінюватись. Мордор не йде. Вони хочуть прикриватись нашими хлопцями, то “туз” в рукаві”, - сказала організаторка.
Читайте також: Суд ООН міг би відкрити справу проти Росії за «щит» із полонених українців - Лубінець

До акції приєднався і волонтер з Норвегії Петро Скроцький. Він назвав Маріуполь містом героїв.

“Сумно і плачу, що є країни, які забули, що йде війна. Хочу, аби хлопців повернули. Такими акціями можна повернути хлопців додому, бо кожен маленький опір - це маленька цеглина до перемоги. Не можна зупинятись. Простий лайк, репости в соцмережах - все має значення. Війна зараз не лише на фронті з автоматом, а й в інформаційному просторі”, - сказав волонтер.

Учасники акції тримали в руках плакати, на деяких - фото та імена їхніх рідних, на акцію вийшли родини з дітьми. Деякі діти народились тоді, коли їхні батьки вже потрапили в полон і тому ще жодного разу навіть їх не бачили.

Люди утворили живий ланцюг та скандували: “Не мовчи, полон вбиває”.

На площі перед будівлею ОДА вони встановили інсталяцію - металеву ялинку з колючим дротом, як нагадування про те, що друге Різдво українські військові знаходяться в полоні.

Як повідомляв Укрінформ, станом на червень Україна від початку широкомасштабного вторгнення повернула з полону 2526 українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-