Суд ООН міг би відкрити справу проти Росії за «щит» із полонених українців - Лубінець

Суд ООН міг би відкрити справу проти Росії за «щит» із полонених українців - Лубінець

Укрінформ
Міжнародний кримінальний суд міг би відкрити окрему справу щодо того, що російські військові використовують українських військовополонених як живий щит.

Про це український омбудсман Дмитро Лубінець сказав у ефірі телемарафону "Єдині новини", відповідаючи на питання щодо відео, на якому росіяни прикриваються українськими військовополоненими, передає кореспондент Укрінформу.

"Я дякую Офісу генпрокурора і особисто генпрокурору, що вже відкрито кримінальне провадження (щодо цього інциденту - ред.). Ми будемо просити, щоб цей новий факт був, у тому числі, переданий до фахівців МКС, щоб вони по цьому факту також відкрили окреме провадження щодо порушення російськими військовими міжнародного гуманітарного права, а саме - скоєння воєнного злочину", - сказав він.

Він зазначив, що відео щодо цього, яке було оприлюднене 13 грудня - це вперше, коли був офіційно зафіксований факт використання військовополонених ЗСУ військовослужбовцями армії РФ під час ведення бойових дій проти української армії.

За його словами, це є прямим порушенням міжнародного гуманітарного права, а саме - статті 23 Женевської конвенції, яка напряму забороняє навіть тримати військовополонених поблизу ведення бойових дій.

Омбудсман висловив думку, що використання українських військовополонених для просування російських військ вперед має системний характер.

"Це - не перша інформація, яку ми отримували щодо використання в різний спосіб наших військовополонених. Наприклад, у нас є дані, що кілька разів військовополонених пускали на мінні поля та що вони в інший спосіб порушують права військовополонених. І це носить системний характер", - поінформував Лубінець.

Уповноважений ВР із прав людини розповів, що він щодо відео, яке було оприлюднене 13 грудня, на якому росіяни прикривалися як живим щитом українськими військовополоненими, направив лист до МКЧХ.

"Це є єдина міжнародна організація, яка має фіксувати порушення прав військовослужбовців. І я не очікую якоїсь публічної позиції, на жаль. Хоча, на мою думку, вони вже вчора мали публічно заявити, що РФ порушила Женевські конвенції. Там же на відео все видно, там видно навіть по формі і там видно, що відбуваються бойові дії", - сказав він.

За словами омбудсмана, у нього немає проблем із контактами і Офіс Омбудсмана постійно спілкується з МКЧХ.

Читайте також: Світова спільнота має змусити Росію дотримуватися Конвенції проти катувань - Лубінець

"Навіть сьогодні я переписувався з керівником місії МКЧХ в Україні. Проблема в тому, що ми не бачимо, щоб мінялися підходи. І я вкотре і вкотре буду вимагати від МКЧХ називати речі своїми іменами. Якщо, наприклад, росіяни використовують українських військовополонених у бойових діях, то про це треба публічно казати. І якщо Україна виконує весь спектр Женевських конвенцій, то про це теж треба публічно говорити", - вважає Лубінець.

Як повідомлялося, відповідне відео з безпілотника "Радіо Свобода" отримало від підрозділу ЗСУ, що воює на Запорізькому напрямку. Воно було опубліковано на сайті цього ЗМІ 13 грудня.

На відео видно, як група військових армії РФ, тримаючи автомати готовими до бою, йде в напрямку українських позицій. Попереду них йдуть беззбройні люди, які тримають руки піднятими догори.

Прокуратура порушила кримінальну справу за фактом використання російськими військовими полонених українських військових як "живого щита" при штурмі позицій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-