Львівщина у 2024 році скерує 40% бюджету на військові потреби

Львівщина у 2024 році скерує 40% бюджету на військові потреби

Ексклюзив
Укрінформ
У 2024 році Львівщина скерує 40% бюджету на військові потреби.

Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомив начальник Львівської ОВА Максим Козицький, передає Укрінформ.

«Якщо брати наступний рік, то в бюджеті розвитку області видатки, пов’язані з війною, будуть складати не менше 40%. Це дуже великий відсоток, і ми розуміємо, що наступний рік буде важким, адже гуманітарна допомога зменшується, процес партнерської допомоги наразі теж не до кінця зрозумілий. Нашим головним завданням буде зробити все можливе, щоб підняти в бюджеті видатки, пов’язані з війною», - сказав Козицький.

Він наголосив, що це перш за все підтримка військових частин, військова медицина, реабілітація та психологічна підтримка. Разом із тим, це можливість підтримати державну програму «єОселя», відповідно до якої ОВА допоможе компенсувати відсотки по кредиту, також на 17 мільйонів гривень планується профінансувати підтримку бізнесу ветеранів та сприяти отриманню ними грантів.

Читайте також: Луцьк виділить з міського бюджету на підтримку ЗСУ понад ₴500 мільйонів

За словами голови ОВА, бюджет у 2023 році становив більш ніж 10 млрд гривень. У 2024 році очікуваний ресурс – 6 млрд 168 млн. Тобто, обсяг зменшився майже на 40%. Якщо буде перевиконання обласного бюджету наступного року, то щоквартально ще 50% від суми перевиконання будуть скеровані на сектор безпеки й оборони.

«Це в першу чергу пов’язано з «військовим податком» ПДФО, який тепер скеровуватиметься у державний бюджет, і ці кошти будуть спрямовані на військових. Але разом з тим будуть забрані майже всі державні субвенції і дотації, які були в минулих роках, зокрема з державного дорожнього фонду, освітня субвенція тощо. Ми з нашої сторони забрали з бюджету все менш необхідне ніж оборонна здатність, освіта, медицина і соціальний захист. Все інше, на нашу думку, – некритичне. У захищених видатках абсолютно немає жодних святкувань, преміювань, квітів, подарунків. Перед нами, депутатським корпусом, управлінням майном спільної власності облради є завдання зробити все можливе, щоб ефективність цих коштів була перевірена і щоб ці видатки були правильно спрямовані і зрозумілі для людей», - акцентував голова ОВА.

Читайте також: Зеленський назвав пріоритети держбюджету-2024

Як повідомляв Укрінформ, 28 вересня на сесії Львівської міськради депутати підтримали рішення про збільшення видатків для Збройних сил України до 1 мільярда гривень.

Фото: НБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-