Росіяни перевели в гарячий стан 4 та 5 блоки Запорізької АЕС - Держатом

Росіяни перевели в гарячий стан 4 та 5 блоки Запорізької АЕС - Держатом

Укрінформ
Окупанти перевели в гарячий стан 4 та 5 блоки ЗАЕС і мають намір зібрати 3 блок, який знаходиться у стані ремонту.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону "Єдині новини" сказав в.о. голови Державної інспекції ядерного регулювання Олег Коріков, передає Укрінформ.

"На сьогодні на Запорізькій АЕС відповідно до умов ліцензії всі 6 енергоблоків мають перебувати в холодному стані. Натомість в порушення умов ліцензії Держатомрегулювання окупанти перевели енергоблоки №4 та 5 в гарячий стан, тобто розігріли їх до номінальних параметрів. Окрім того, окупанти мають намір зібрати енергоблок № 3 ЗАЕС, який наразі розібраний і знаходиться у ремонті. Це небезпечно", - наголосив Коріков.

Читайте також: Ситуація на ЗАЕС погіршується - Галущенко

Він пояснив, що збирання реактора енергоблока №3 суперечить умовам ліцензії безпечної експлуатації, яка передбачає, що енергоблок № 3 в холодному стані має бути для ремонту.

"У нас відсутня інформація щодо дотримання умов безпечної експлуатації в зупиненому стані енергоблока номер 3. Нагадаю, що енергоблок №3, так само як і всі інші блоки, завантажений опроміненим ядерним паливом, і мають виконуватися відповідні регламентні випробування і перевірки системи, обладнання, які мають забезпечуватися в працездатному стані і навіть у стані холодної зупинки. Ми маємо низку порушень нормативних документів з ядерної та радіаційної безпеки, .... не проведено в належному обсязі середній ремонт реакторної установки, не виконано відповідне технічне обслуговування і ремонт, випробування, перевірки обладнання трубопроводів, а також відповідна підготовка персоналу, перевірка знань та підтримка кваліфікацій персоналу", - наголосив керівник Держатому.

Окрім цього, за його словами, немає інформації про проведення деяких видів робіт, які мають проводитися в установленому порядку.

Читайте також: Енергоатом: Фіксуємо незначне зниження рівня води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС

Посадовець додав, що на ЗАЕС немає достатньої кількості кваліфікованих фахівців, які здатні якісно виконати як збірку реактора, так і провести контроль якості цієї збірки.

"За нашою інформацією, окупанти наймають на роботу, у зв'язку з недостатньою кількістю кваліфікованого персоналу, з місцевих колаборантів, а також працівників атомних станцій Росії, які не мають відповідних знань, досвіду, фаху та навичок. Немає відповідної кількості і належної якості ущільнюючих матеріалів...Без виключення, все що роблять окупант на ЗАЕС - це безвідповідально і непередбачувано", - розповів Коріков.

Він додав, що збірка реактора №3 небезпечна також і тим, що зменшується час до можливого переведення реактора установки в критичний стан, що актуалізує ризики радіаційної аварії з викидом радіації за межі промислового майданчика ЗАЕС.

Наразі, за його словами, система радіаційного моніторингу на промисловому майданчику ЗАЕС непрацездатна, і дізнатися вчасно про радіаційний інцидент важко.

Коріков додав, що наразі на станції перебуває постійна місія МАГАТЕ, втім окупанти не надають їй повної інформації відповідно запитів та повного доступу, що дає можливість окупантам маніпулювати і вводити в оману членів місії щодо стану та безпеки станції.

Читайте також: Рівень води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС знизився до 15,73 метрів

Як повідомляв Укрінформ, ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня минулого року захоплена російськими військовими.

З того часу загарбники розміщують на майданчику станції військову техніку та боєприпаси, а також обстрілюють прилеглу територію. Обстрілюють росіяни і саму станцію, руйнуючи ЛЕП, викликаючи відключення енергоблоків та звинувачуючи у цьому Збройні сили України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-