Серед кандидатів на фейкових виборах у ТОТ є російські військові, що катували людей - Лубінець

Серед кандидатів на фейкових виборах у ТОТ є російські військові, що катували людей - Лубінець

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець наголосив на нелегітимності російських псевдовиборів на тимчасово захоплених територіях України та закликав місцеве населення утриматися від участі в таких заходах.

Про це він повідомив у Телеграмі, передає Укрінформ.

Як зауважив Лубінець, Росія вже почала проводити фейкові "вибори" до своїх "органів влади" на тимчасового загарбаних територіях Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей, роблячи це під дулами автоматів.

"Терористи називають ці спроби "достроковим голосуванням" задля "турботи про безпеку громадян". Проте насправді "турбота" і “безпека” агресора – це примус, який лише переслідує злочинні мотиви. Адже задля того, щоб змусити громадян України голосувати, окупанти забирають у них навіть документи", – наголосив омбудсмен.

Також Уповноважений ВР навів дані медіа, згідно з якими, серед кандидатів до представницьких псевдоорганів є російські військові, що брали участь у вторгненні в Україну, вбивали й катували людей.

Читайте також: Росіяни звозять своїх «спостерігачів» на псевдовибори - Центр нацспротиву

Лубінець констатував, що влаштовані загарбниками фейкові "вибори" є черговою спробою нібито "законно" інтегрувати українські території до Росії.

"Насправді – будь-які схожі дії, що спрямовані на організацію та проведення "виборів" на території суверенної та незалежної України, – нелегітимні. Їхні результати не можуть мати жодної юридичної сили, а отже – не будуть визнані міжнародною спільнотою", – підкреслив він.

За словами омбудсмена, незаконне утворення будь-яких "органів влади" Російської Федерації на тимчасово загарбаних територіях України, зокрема й шляхом проведення фейкових "виборів", суперечить загальновизнаним нормам міжнародного права й Конституції України та ставить під загрозу життя і здоров’я місцевого населення, оскільки РФ систематично тероризує там цивільних, практикуючи погрози, знущання, катування й насильницькі викрадення.

Читайте також: На окупованому Запоріжжі майже половина кандидатів на псевдовиборах - з Росії

Уповноважений ВР звернувся до міжнародної спільноти із закликом рішуче засудити незаконні спроби загарбницької псевдовлади до проведення фейкових "виборів" на тимчасово окупованих територіях України та долучитися до документування фактів злочинів Росії.

Також він закликав не визнавати результати цього псевдоголосування й висловити стійку підтримку незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України, сприяти й вимагати від Росії доступу представників Міжнародного комітету Червоного Хреста та ООН до цивільних заручників на захоплених територіях, що передбачено четвертим пунктом української формули миру, і безпосередньо долучитися до підтримки останньої.

Жителів тимчасово загарбаних територій омбудсмен закликав утриматися від участі в будь-яких заходах, спрямованих на посягання на територіальну цілісність і недоторканість України.

"Рішуче засуджую дії окупаційної влади щодо проведення псевдовиборів через негуманність і нелегітимність наслідків таких дій", – додав він.

Читайте також: На Херсонщині люди ховаються, щоб не брати участі у псевдовиборах – Соболевський

Як повідомляв Укрінформ, за даними першого заступника голови облради Юрія Соболевського, у Херсонській області явки на російські псевдовибори немає, загарбники тиснуть на населення, здійснюючи побудинковий обхід та роблячи спам-розсилку від так званого виборчкому.

У тимчасово захопленому селі Ульянівка Херсонської області російські загарбники змушують населення "голосувати" на псевдовиборах під дулом автомата.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-