Італійський художник поцупив чуже фото для створення пропагандистського муралу в Маріуполі

Італійський художник поцупив чуже фото для створення пропагандистського муралу в Маріуполі

Укрінформ
Італійський вуличний художник без дозволу використав чужу фотографію, аби створити у тимчасово окупованому Маріуполі пропагандистський мурал про «дівчинку під ракетами НАТО».         

Про це повідомляє Hromadske із посиланням на Маріупольську міськраду, передає У.крінформ.

Як раніше розповили у міськраді, на початку липня в окупованому місті італійський стінописець під псевдонімом Jorit намалював на дев’ятиповерхівці портрет дівчинки, яку нібито звати Настя.

За ідеєю художника, дівчинка плаче через те, що на неї нібито «падають снаряди НАТО».

У своєму Instagram художник стверджував, що на території окупованих Луганської та Донецької областей нібито «нема кого визволяти, а все, що там відбувається, протилежне тому, що розповідають по телевізору». При цьому він повторював наративи російської пропаганди про "дітей Донбасу, які вісім років були під бомбами".

Читайте також: У Маріуполі росіяни облаштовують склади з боєкомплектами посеред житлової забудови

Та згодом з’ясувалося, що Jorit при створенні муралу без дозволу використав світлину британської фотографині Гелен Віттл.

«Мені повідомили, що це моє фото, зроблене у 2018 році, було використано для створення муралу в Маріуполі. Зі мною не звʼязувався художник і я не дозволяла використовувати це зображення», - заявила Віттл.

Водночас у листопаді 2022 року російські загарбники знищили у Маріуполі мурал «Мілана», що зображував реальну дівчинку, яка втратила під час російського обстрілу маріупольського мікрорайону «Східний» в 2015 році свою маму та постраждала сама.

Як повідомляв Укрінформ, у тимчасово захопленому Маріуполі по місцевому телебаченню показали сюжет, у якому "начальник служби у справах сім’ї дітей" розповідає про скоєння "адміністрацією" злочинів проти прав дитини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-