U-LEAD допомагає громаді на Харківщині у відновленні після ворожих обстрілів

U-LEAD допомагає громаді на Харківщині у відновленні після ворожих обстрілів

Фото, відео
Укрінформ
Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» допомагає Чугуївській територіальній громаді Харківської області долати наслідки ворожих обстрілів та робити перші кроки до відновлення.

Про це повідомляється на сайті U-LEAD, передає Укрінформ.

Програма «U-LEAD з Європою» допомогла облаштувати пункти незламності, тимчасові укриття, надала гуманітарну допомогу вразливим верствам населення. А в травні 2023 року в межах проєкту «Мости довіри», що реалізується Радою європейських муніципалітетів та регіонів (CEMR) разом з Асоціацією міст України за підтримки «U-LEAD з Європою», відбулася навчальна поїздка представників українських громад до латвійських муніципалітетів.

«Ми дуже старалися допомогти своїм друзям. Та інформація, яку можна отримати, обмінятися з партнерами, безумовно, неоціненна й обов'язково стане у пригоді для спільної роботи в майбутньому», ー сказав голова Латвійської спілки місцевого самоврядування Гінц Камінскіс.

Читайте також: U-LEAD запускає ініціативу «Відновлення місцевих шкіл задля стійкості»

Чугуїв з перших днів повномасштабного вторгнення нещадно обстрілювала Росія. Станом на травень 2023 року понад 50% багатоквартирних та більш як 700 приватних будинків потребують реконструкції. Але громада не залишилась наодинці з жахіттями війни. Допомога прийшла від самих містян, а також підтримали чугуївців міжнародні партнери в проєктах, в яких громада активно брала участь до 24 лютого 2022 року.

«Нам було дуже приємно, що партнери з Програми «U-LEAD з Європою» не залишили нас, коли почалася війна. Справжні друзі пізнаються тоді, коли є випробування», - підкреслила голова Чугуївської міської військової адміністрації Галина Мінаєва.

У межах співпраці заплановано реалізацію проєктів з енергоефективності, освіти та розвитку місцевого бізнесу.

«Мета нашого проєкту, щоб громади розробили конкретний проєкт-заявку, яку можна подати на фінансування відновлення саме української громади. В деяких конкурсах українські громади не можуть брати участь напряму. І тут особливо стане в пригоді їхня співпраця з Латвією», ー пояснила менеджерка з міжнародної діяльності АМУ Наталія Лазаренко.

Читайте також: За підтримки U-LEAD громада з Херсонщини відновлює енергетичну незалежність

Так, Чугуївська громада ще за рік до повномасштабного вторгнення підписала Меморандум про співпрацю з муніципалітетом міста Кулдіга. Нині ж невеличке місто на заході Латвії стало тимчасовим домом для майже 200 українців.

«Переконана, що ми будемо ділитися нашими сильними сторонами у сфері культури, діяльності муніципалітетів, навколишнього середовища, освіти, туризму», ー додала керівниця муніципалітету Кулдіги Інеса Астасевська.

Голова Чугуївської МВА Галина Мінаєва переконана, що разом з партнерами вдасться зробити усе можливе для того, щоб відбудувати, налагодити, створити хороші умови для життя людей і для бізнесу: «Мрію, щоб усі чугуївці повернулися до своїх домівок, свого життя. І впевнена, що з програмою «U-LEAD з Європою» після перемоги наша громада буде ще кращою».

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Фото та відео: U-LEAD

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-