СБУ встановила ще п’ятьох організаторів «референдуму» на Луганщині

СБУ встановила ще п’ятьох організаторів «референдуму» на Луганщині

Фото
Укрінформ
Оперативники та слідчі СБУ викрили чергових організаторів окупаційного «референдуму» в Луганській області.

Про це повідомляє СБУ, передає Укрінформ.

Зібрано доказову базу стосовно «депутата народної ради лнр», причетного до підготовки фіктивного «плебісциту».

За наявними даними, колишній член «Партії регіонів» у 2014 році підтримав російську агресію, брав участь в організації проросійських мітингів у Луганську і навіть вступив до незаконного збройного формування. Він також обіймав керівні посади у великих бізнес-структурах ОРЛО, пов’язаних з рф.

Як «депутат» псевдопарламенту «лнр» зловмисник вів активну пропаганду серед населення, агітував людей віддати свої голоси на користь приєднання до держави-терориста. У вересні 2022 року під час засідання «народної ради лнр» проголосував за «закон про референдум», на підставі якого окупанти провели «голосування» у Луганської області та на так званих закордонних дільницях на території рф.

Крім того, СБУ ідентифікувала чотирьох організаторів російського «референдуму» в окупованих містах Луганщини. Зокрема, «територіальну виборчу комісію м. Кіровська» (нині м. Голубівка) очолювала керівниця відділу культури, спорту та молоді місцевої окупаційної адміністрації. Членами «тервиборчкомів» стали підприємиця з Лисичанська, працівник будинку культури із Сєвєродонецька та безробітний із Кремінної.

За даними СБУ, вони складали списки виборців, звіряли дані осіб, що прийшли на «дільниці» видавали бюлетені, готували протоколи тощо.

Читайте також: На Херсонщині СБУ затримала трьох колаборантів, які змушували голосувати на «референдумі»

На підставі зібраних доказів організаторам «референдуму» повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу: ч. 2 ст. 110 (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України); ч. 5 ст. 111-1 (Колабораційна діяльність).

Правопорушників буде оголошено у розшук, їм загрожує до 10 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Як повідомляв Укрінформ, СБУ повідомила про підозру кільком особам які знищують українську систему освіти на тимчасово окупованій Луганщині.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-